Anydesk csalas kripto befektetoknek

Tegnap kaptuk a hírt ügyfelünktől, hogy az AnyDesk átverésekkel elhíresült csalók ismét a kripto befektetésekkel próbálkoznak.

Microsoft és banki átverés utan isnét kripto

Az elmúlt hónapokban mi is fogyelmeztettünk, és végül a mainstream mediában és megjelentek a hírek, miszerint csalók a Microsoft vagy banki ügyfélszolgálatosnak adják ki magukat így próbálnak pénzt kicsalni. A legfrissebb információk szerint a csalók taktikát váltottak, újra közvetlen kripto befektetéssel kecsegtetnek.

A magyarok 10%-ának van kripto befektetése

A friss statisztika szerint minden tizedik magyarnak van már valamilyen kipto befektetése. Ez az információ vezethetett oda, hogy az AnyDesk csalók néven elhíresült bűnözők új lehetőseget láttak az emberek átverésére. A 10%-os esély, hogy a felhívott gyanútlan aldozatnak nem teljesen ismeretlen a kripto azert éri meg, mert ha sikerül átverni, sokkal könnyebben rávehető a blokklancos tranzakcióra, ami után az ellopott pénz eltüntetese már gyerekjáték.

Egyébként a kripto-val való átverés nem ismeretlen, mert a hasonló csalásokkal kezdődött még évekkel ezelőtt a nagy át erés hullám. Igaz, akkor még leginkább emailben kaptuk a visszautasíthatatlan hozammal kecsegtefő ígéreteket.

A csalók már nem sürgetnek!

Az átverési taktika abban is változott hogy a telefonáló egyáltalán nem sürgeti leendő áldozatát. A csalók teljesen nyugodtan, türelmesen beszélgetnek és akár több alkalommal is visszahívják az átverésre kiszemelt embert.

Angliai és magyar számról telefonálnak

A konkrét esetben első alkalommal angliai, majd másodszorra már magyar mobilszámról érkezett a bejövő hívás. Természetesen ebben az esetben sem valós számokról volt szó, az ip telefon rendszer hibájából adódóan telefonszám hamisítással rejtették el a valódi hívó felet.

Sosem lehetünk biztosak a hívó félben

Az IP telefon rendzserek régóta ismert hibája, hogy sok szolgáltatónál egyszerűen be lehet írni, hogy milyen telefonszámot jelezzen ki a hívott fél telefonja. Így nem csak a Microsoft, vagy banki ügyfélszolgálat számát, de akár valós befektetési tanácsadók számát is megadhatják a csalók.

Aki kriptózik, legyen felkészült!

Az egyetlen biztonságos megoldás, ha egyáltalán nem bízunk az ismeretlen telefonálókban. Még akkor sem, ha kedvesek, vagy segíteni akarnak, mert pont a jó benyonás keltéssel, a segítség ígéretével vagy látszatával altatják el gyanakvásunkat.

Ráadásul a kripto piacon csak akkor érdemes pénzeket befektetnünk, ha tisztában vagyunk a rendszer működésével. Akinek a tudása még nem teljes, inkább hagyatkozzon valamelyik jól ismert cebtralizált megoldasra, mint a Binance vagy a Coinbase. Ha ezt túlnőttük, fektessünk be kellő időt és energiát a tanulásba, és csak akkor lépjünk a decentralizált piacra, ha tudatában vagyunk a kockázatoknak.

Sose utaljunk ismeretlen kripto címre

A csalók természetesen egy kripto tranzakció indítására akarnak rávenni minket. Ha kellő tudással rendelkezünk, azonnal megszólal a vészsziréna, és tudni fogjuk, hogy átverésről van szó.

A csalókat könnyű szerrel lerázhatjuk, ha a beszélgetés során jelezzük, hogy arról éppen hanffelvételt készítünk, amit el fogunk juttatni a rendőrséghez. Ennek hatására a csalók inkabb uj celpontot fognak keresni, és jó eséllyel örökre kikerülünk az célpont adatbázisukból.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük