adatmento szoftverek otthonra

Ha adatmemtő szofvert keres, biztos, hogy egy Pendrive, HDD vagy SSD sérülés után nem olvashatók az adatok. Gyors és ingyenes megoldást keres a problémára? Mutatjuk, hogy mikor érdemes nekiállnia, és mikor bízza inkább szakemberre!

Adatmentő szoftver választás

Az adatmentő program vagy Data Recovery keresésre számos ingyenes – de korlátozott – szofveres megoldás jön ki a Google keresőben. A leggyakrabban letöltött adatmentő programok a következők:

 • EasUS Free Data Recovery
 • Stellar Free Data Recovery
 • Disk Drill
 • AnyRecover
 • OnTrack Easa Recovery
 • CrashPlan
 • Recuva
 • TestDisk
 • Undelete MyFiles
 • Wise Data Recovery
 • MyRecover
 • Recoverit
 • AOMEI Onekey Recovery

Mikor érdemes az adatmentést otthon megpróbalni?

Az adatmentést akkor biztonsagos otthon megpróbálni, ha véletlen fájl törlés történt. Ez esetben az adathordozó egyáltalán nem serült, minden másik fájl és könyvtár olvasható, látható, csak éppen néhány fájlt véletlen sikerült kitörölni és azok a lomtárból is törlésre kerültek.

Mikor veszélyes az adatmentést otthon megprobálni?

Ha viszont a fáljok vagy könytárak eltűnése váraltan volt, nem ön törölte ki, eleve feltételeznünk kell az adathordozó logikai vagy hardveres hibáját. Ilyenkor ha valóban fontos adatokról van szó a logikai vagy hardveres hiba van, minden egyes perc, amikor a gépben van az adathorsozó, csökkenti a sikeres adatmentés esélyét.

Ne használja tovább az adathordozót!

A legfontosabb, és az adatmentés sikerességét drasztikusan befolyásoló tényező, hogy adatvesztés után tilos használni az adathordozót. De miért is?

Az adatok felülírásának veszélye

Törlés vagy a fájlok eltűnése esetén azok ott maradnak az alatthordozón. Ha ezt követően tovább használjuk fennáll a veszélye, hogy az új fájlok felülírják az elveszetteket. Ez a veszély még akkor is fennáll hogyha nem másolunk semmit föl felé a winchester-re vagy pendrive-ra mert a Windows a háttérben is tud írni a lemezekre.

Az adathordozó logikai hibájának romlása

Ha a Pendrive vagy Qinchester könyvtár szerkezete vagy a partíció megsérült minden egyes további használat ronthatja az állapotát. Amikor a hibás könyvtár szerkezetes próbálja olvasni az operációs rendszer, az további hibákat okozhat.

Lemez javítás vagy formázás

Logikai és hardveres hiba esetén is fennáll a veszély, ha elindítjuk a beépített lemez karbantartót, hogy az nem tudja majd javitani a hibát, sőt, még nehezebbé teszi a visszaállitást. Ha a gép felajánlja a lemez formázását, az sem érdemes elindítani, mert ilyenkor értékes visszaállítási adatokat törölhetünk a folyamattal.

Az adathordozó hardveres hibájának romlása

Az adathordozó hardveres hibáját kellő tapasztalat hiányában még egy számítógép szerelő sem tudja biztosan megállapítani. Hardveres hibánál minden egyes amikor az adathordozó bent van a gépben rontja az adatmentés esélyét. Volt olyan adatmentés amikor pendrive-ot egyetlen alkalommal sikerült leolvasni aztán többet már fel sem ismerte a gép. Ennél a konkrét esetnél ügyfelünk az első hiba után többet már meg sem próbálta leolvasni az adatokat ennek köszönhetően tudtunk még egy utolsó olvasást végezni és megmenteni az adatokat.

Mennyit lehet spórolni, ha otthon próbalja meg?

A fenti adatmentő szoftverek ára 10-30 ezer Forint közötti. Bár minden szoftvert ingyenesnek hirdetnek, ez csak a keresésre vonatkozik. Amint a szoftver fájlokat talál, és kapunk egy talált fájl listát, előugrik a fizetési ablak: a visszaállítás küszöbén ajánlják fel 20-100 USD közötti áron a Pro verziót, ami a mentéshez szükséges.

Ezzel szemben a profi adatmentésnél előre kérjük a bevizsgálási dijat, ami biztosítja, hogy egy szakértő, a technikailag lehetséges legbiztonságosabb módon végzi el a mentést. A sikeres mentés akár már 30-50e Forint körüli áron is elérhető.

Ha biztosra akar menni, hívja szakértőnket!

Ha az elveszett adatok valóban fontosak hívja szakértőnket, és szabaduljon meg az adatmentés során elkövethető hibáktól és veszélyektől.

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük