Mitol Nem Indul A Szamitógép?

Nincs is izgalmasabb, mint a nem induló számítógép javítása. Ezúttal egy régi, AMD Phenom II x4 810 számítógépet hoztak a szervizbe, amely nem indult, bekapcsoláskor ugyan a ventilátorok felpörögtek, de a BIOS képernyő sem jelent meg.

Nem indulo számítógép javítása - AMD Phenom II x4 810
Nem indulo számítógép javítása – AMD Phenom II x4 810

Nem induló számítógép hibakeresése

A hibakeresésnél az összes periféria elválasztása került: wincseszter, DVD meghajtó, előlapi USB csatlakozók. Sajnos a PC speaker csatlakoztatás után sem segített az alaplap pittyegős hibakóddal, így elvégeztem a BIOS resetet az elem eltávolításával és a CMOS jumper beállítással. A gyári beállítás ellenére továbbra sem volt hibajelzés, ezért a processzor hűtő eltávolítása, újrapasztázas következett, mellyel kizártam a processzor túlmelegedés lehetőségét. A RAM-okat egyenként távolították el, majd másik slotban próbáltam a memóriájában kizárásával, de még a modulok nélkül is ugyanúgy viselkedett a gép.
Végül egy másik tápegységgel teszteltem az alaplap processzor párost, ezzel bebizonyosodott, hogy nem tápegység hiba okozza a problémát.
Mivel az alaplap semmilyen tesztperifériával, reset után sem volt hajlandó elindulni, egyértelműen alaplaphiba volt a diagnózis.
Ilyen, AM3-as alaplapot újonnan beszerezni már lehetetlen, és az ügyfél használt alkatrészt nem akart a gépbe, így az alaplap, processzor, RAM csere mellett döntöttünk.
A gépbe egy 1151 (300) alaplap, egy belépő szintű 1151-es Celeron processzor és egy 8GBos, DDR3 RAM került.  A régi, sérült Windows 7-et egy OEM liszenszes Windows 10 váltotta, melyet a betöltődési sebességet felturbózó Kingston A490 120GB SSD-re telepítettem.
A gép így éveken keresztül stabil és használható lett a kívánt egyszerű napi, irodai és otthoni használatra.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük