szamitogep konfiguracio epites 10 hibaja

A számítógep konfigurációra akár több százezer forintot el lehet kökteni és gy jól összerakott gép akár éveken keresztül lesz társunk a mondennapokban. Mutatjuk, hogy milyen hibákat érdemes elkerülni a tervezés és összerakas során.

Számítógép konfiguráció tervezési hibák

A legtöbb elvi hibát már az alkatrészek megrendelése előtt el lehet kerülni.

1. Nem kompatibilis alkatrészek

Nincs is idegesítőbb, mint amikor minden megérkezett, de kiderül, hogy valamelyik alkatrész nem kompatibilis. Tipikus hiba a processzor tokozás, a memória generáció vagy az SSD csatoló felület eltévesztése. Hiába érkezik a bika erős AM5 processzor, ha AM4-es az alaplap, vagy m2 SSD, ha csak sata csatlakozó van.

Ilyenkor nincs más megoldás valamelyik alkatrészt vissza kell küldeni és olyat kell keresni amely a többivel kompatibilis.

2. Alkatresz méret hiba

Tervezési hianyossag, de csak szerelés közben derül ki, ha az alaplap, videokartya vagy processzor hűtő fizikailag nem fér bele a kinézett számítógépházba.

Ilyen esetben a számítógép házat kell visszaküldeni és egy megfelelő méretűt rendelni. A legtöbb alkatrész a Midi házba belfér,  de egyes alaplapok szereléséhez jobb nagyobb házat vásárolni.

3. Alulméretezett tápegység

A számítógép működését biztosító tápegység méretezése nagy szakértelmet igényel. A megfelelő tápegység kiválasztásához nem csak a gyártókat kell ismerni, de az alkatrészek fogyasztását tételesen össze kell adni hogy stabil működést biztosító táp kerülhessen a konfigurációba. Az alulméretezett táp instabil működést, leállásokat okozhat nagyobb terhelés esetén.

A táp utólagos cseréje óriási macera lehet, mert sok esetben a teljes konfigurációt újra kell építeni a tápcseréhez.

4. Leggyengébb láncszem elv hiánya

A számítógép építésre fokozottan igaz a leggyengébb láncszem elve. A teljesítményt minden esetben a leglassabb,  leggyengébb alkatrész fogja meghatározni. Hiába pakoljuk gépünkbe a legdrágább videókártyát, ha a processzor gyenge, a játekok akadozni fognak. Hiába teszünk bika erős processzort, ha túl kevés memória kerül a gépbe, és így tovább. Az egymással jól működő alkatrészek kiválasztása több éves tapasztalatot igényel.

A leggyengébb láncszem kicserélése minden esetben problémás hiszem a régi alkatrésztől valahogy meg kell szabadulnunk.

5. Ágyúval verébre, pénzkidobás

Konkrét hibát nem okoz, de teljes pénzkidobás lehet, ha túl erős gépet építünk az igényeinkhez képest. Egy netezésre, filmnézésre használt számítógép esetében semmi nem indokolja a legerősebb processzor és videókártya használatát, vagy például 32-64 gb memória elhelyezését. Kellő tapasztalat hiányában simán kétszer annyit is el lehet költeni egy gépre, mint amennyi szükséges lenne.

A legjobb, ha szakember segítségét kérjük. Konkrét igénnyel nyugodtan hívja fel a SzámítógépMentő szakembere, szívesen segítünk.

Számítógép konfiguráció összeszerelés hibái

6. Számítógép építés otthon

Ha tapasztalat és műszaki érzék nélkül ugrik neki valaki a számítógép komfiguráció építésnek, órákat vagy napokat tölthet el izzadtságos szenvedéssel.

Még ilyenkor is jól ki lehet jönni a konfiguráció összerakásból, türelemmel és megfontoltsággal, de a tapasztalat szerint végül úgyis szakember segítséget kell kérni. A számítógép szinte minden csatlakozóját csak egy módon lehet beilleszteni a helyére. Ha valami nem akar bemenni az nem oda való, semmiképp sem szabad eröltetni!

7. Processzor láb eltörése

A processzor alaplapba helyezése a szerelés legkritikusabb része. A nem jól beillesztett processzor lábai könnyen elhajlanak. Ilyenkor a processzor már nem helyezhető be a foglalatba és a szakember is csak szerencsével tudja az elhajolt lábakat visszahajlítani.

8. IO lap illesztési hiba

A legtöbb alaplaphoz még ma is adnak egy hátsó takaró lapot. Az IO shield nevű lapka bepattintható a házba, de az alaplapot nagy gondossággal kell a helyére illeszteni hogy az jó lapka pöckei ne kerüljenek a csatlakozók belső felére. A csatlakozóba lógó pici fém pöckök akár az alaplap rövidre zárását és sérülését is okozhatják. Jobb esetben persze csak valamelyik usb vagy grafikus kimenet csatlakoztatása lesz lehetetlen a hiba miatt.

A megoldás ilyenkor mindig az alaplap kiszerelése és megfelelő újra beszerelése.

9. Memória laza behelyezése

A memória alaplap a helyezése a számítógép összeszerelés legnagyobb erőt igénylő feladata. A memória ilyenkor nagy u nyoma erőt igényel a megfelelő behelyezéshez. Ugyanakkor 100%-ig biztosnak kell lennünk az erőteljes nyomás előtt, hogy a megfelelő irányban helyezkedik el a RAM.

Jobb esetben a memória csak nem kerül a helyére és a szakember kiérkezve könnyen javíthatja azt. Rosszabb esetben a fordítva helyezett memória a foglalat sérülését is okozhatja ami miatt az alaplap cseréjére lehet szükség.

10. Ellenkezően forgó ventilátorok

Ez már csak nyalánkság, de mégis az erőforrasok pazarlás, ha a beépített ventilátorok nem egy irányba terelik a hűtéskent szolgáló levegő áramlását. Legtöbbször a processzor hűtőventillátorát rossz irányba behelyezni. Ilyenkor a hűtés nem lesz optimális. Szerencsére a mai túlméretezett ventilátorok korában az ellenkezően működő ventilátorok esetében sem számíthatunk a processzor sérülésére, de a hűtés nem lesz optimális a processzor hőfoka 5-10 fokkal is magasabb lehet az elérhetőnél.

Számítógép konfiguráció profi szerelése

Ha szakemberre bízzuk a számítógép konfiguráció tervezését és összerakása-t a gép az igényeknek megfelelő lesz jó ár érték arányú és az alkatreszek garantáltan jól kerülnek be.

Számítógép konfiguráció tervezése és összerakása nagyjából 10 százalékos plusz költséget jelent, viszont megóv minket az összes kellemetlenségtől.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük