Nem lesz 32 bites program támogatás az új Intel processzorokban

Az Intel bejelentette, hogy éveken belül eltávolítja a processzoraiból a régi, 32bites programok futtatásához szükséges utasításkészleteket. De mit jelent valójában, hogy megszűnik a 32bites támogatás?

Milyen programok nem fognak futni az új Intel procikon?

Megszűnik a 32bites támogatás: Nem működnek majd a DOS alapú számlázó és könyvelő programok

A változtatás elsősorban a 32bitesként ismert, legalább 5-6éves programokat érinti, melyeknek valamilyen okból meg nem készült 64bites verziója. Ez számos iparágban érintheti a nagyon speciális célszoftvereket, melyek akár évtizedek óta komolyabb változtatás nélkül teszik dolgukat, de olyan hétköznapi szoftverek esetében is fejfájást okozhat, mint a 90-es években készült számlázó és könyvelő programok. Ezek nagy része DOS alapú, és meg ma is van létjogosultságuk a villámgyors billentyűzetet kezelésbek köszönhetően.

32 bites VST(i) használat a hang és zeneszerkesztésben

A másik jól ismert terület a zene és hangszerkesztők esetében a VST (i) effektek és hangszerek 32bites változatai, melyekből több tucatnyi létezik, ami nagy népszerűségi örvend, de a fejlesztő cégek csődje miatt sosem lesz 64bites változata.

Megszúnik a 32bites támogatás a Windows-nál is?

Az Intel változtatása természetesen az operációs rendszerekre is hatással lesz. Bár a Steam statisztikája szerint a 32bites Windows rendszerek aránya mindössze 0,2%, valójában az ilyen gépek szinte sosem használják a játékos platformot, sőt számos esetben még internet kapcsolattal sem rendelkeznek, elszigetelve, vagy csak helyi hálózaton végzik feladatukat. Az ilyen helyi gépeken rengeteg cég ragadt bele a korábbi számlázó, ügyviteli vagy speciális, egyedi készítésű szoftverének használatába. Általában ezeken a gépeken egy adott Windows 7 vagy akár XP verzió fut, a frissítéseket letiltották és a túlélésre játszanak, mondván:

Nem kell frissítés. Ha eddig működött, a Windows XP, minek cserélnénk le?

Természetesen ennek a hozzáállásnak is van létjogosultsága. Egy elszigetelt rendszerben, nem gond, ha megszűnik a 32bites támogatás, éppen addig, míg egy hardveres hiba bekövetkezése miatt nem kell javítani a gépet.

A 32 bites programok mennek a kukába?

Ahogy annak idején a 64bites Windows operációs rendszer megjelenésekor, úgy most is lesz valamilyen virtuális, emulált futtatási környezet, de a korábbi tapasztalatok alapján vajmi kevés az esély, hogy a működés teljesen problémamentes legyen. A 64 bites Windowsnál is emlékszünk a 32bites kompatibilitási módra, amely egyszerűbb esetben még használható volt, de amint külső erőforrasol, hálózati eszközök, driverek használatára volt szükség a stabilitás csökkent.

Mi a megoldás a változásra?

Két stratégiával lehet készülni a változásra. Az egyik, hogy a jelenleg hasznalt hardverekből legalább 1-1db-ot biztonsági tartalékként felhalmozunk, így a változás esetén sem kényszerülünk az új processzorokra váltásra.

Átállás 64bites szoftverekre

A másik, időtállóbb megoldás, hogy a 32bites megoldások helyett olyan, aktívan fejlesztett és támogatott 64bites megoldásokat keresünk, melyek funkcionalitásban is hozzák korábbi megoldasunk szintjét. Ha választottunk, már csak az adatok kimentéséről, és az új megoldásban betöltéséről kell gondoskodnunk.

Mikor kell lecserélnem a 32bites programokat?

Az Intel nem még nem közölt pontos határidőt a változásra, de egy ilyen bejelentés után jellemzően 2-3 év után várható a változás. Mire megszűnik a 32bites támogatás nagy valószínűséggel a 14. vagy a 15. generációs processzorok is forgalomba kerülnek, a 16. generációban debütálhat az egyszerűsített rendszer.

Miért jó ez a változtatás?

Bár a hagyományos utasításkészlet megvalósítása a mai processzor felépítéshez képest nagyon egyszerűnek tűnhet, a processzor egészet tekintve számtalan kompromisszumos megoldás beépítését követeli meg. A kihagyásával az egyszerű rész mellett ezek a kompatibilitást biztosító kompromisszumok is kimerülnek a chipből, ami ezáltal jóval egyszerűbb, hatékonyabb, kisebb fogyasztású lesz.

Miben tud segíteni a SzámítógépMentő?

Szakembereink számos alkalommal végeztek kiöregedett operációs, irodai és célrendszerek migrációját korszerű megoldásokra. Ha új program bevezetését tervezi, az átállast bízza a SzámítógepMentőre.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük