Alacsony Ping értékű hálózat építés

Az online játékok esetében kritikus az alacsony Ping érték, az internet kapcsolat kis késleltetése, a játékélmény és sikeresség szempontjából.

Mi az alacsony Ping érték?

A Ping (Packet Internet Groper) a számítógép és a központi szerver közötti átviteli idő ezredmásodpercben mérve. A mai gyors játékok esetén egy 100ms-os ping érték óriási hátrányt jelent a játékosnak, ha az ellenfelek pl.  10ms-os, alacsony ping értékkel játszanak.

Ingadozó Ping érték

Játéknál még nagyobb hátrány, ha a Ping érték ingadozik, vagy abban bizonyos időnként kiugróan magas érték jelentkezik. Ilyenkor a játékban nagyon zavaró megakadás észlelhető, egy pillanatra a játékos elveszti a képi visszajelzést, nem tudja hol van, mit csinálnak a többiek, és igen, sokszor az ellenfelek ezt kihasználva tudják legyőzni.

Telekom Router Wifi és LAN kapcsolatokkal
Telekom Router Wifi és LAN kapcsolatokkal

Ping érték WiFi kapcsolattal

A Ping értéke vezeték nélküli, WiFi kapcsolat esetén rendszerint 10-100ms közötti. Ha a Router a játékostól messzebb,  több szoba távolságra van, vagy betonfal választja el a Routert és a WiFi sticket/laptopot, a Ping érték általában ingadozik, akár 200-300, rosszabb esetben 500ms-os csúcsok is tapasztalhatók.

Ping érték vezetékes LAN kapcsolattal

Ha a gépet Ethernet kábellel tudjuk a Routerhez csatlakoztatni, a ping értéke drasztikusan csökken, akár 5-10ms-ra is, miközben az ingadozás mértéke elenyésző szintre szelidül. Jó minőségű Ethernet kábellel reális elérni, a 10ms alatti, alacsony Ping értéket, mely általában 5-15ms között ingadozik.

Modem + Router probléma

Az otthoni internet kapcsolatot a Modemen keresztül tudjuk igénybe venni, melybe a szolgáltató egy Routert is beépít. Ez a Wifi hálózat mellett általában 4db LAN csatlakozási lehetőséget is biztosít.
Ha a szolgáltató Modeme után egy plusz Router is van a hálózatban, előfordulhat a két eszköz nem tökéletesen működik együtt, ilyenkor a ping érték magas vagy ingadozik.A probléma kiküszöböléséhez a Gamer gép LAN kábelét közvetlenül a szolgáltató eszközébe kell dugni, ezzel kiiktatva a plusz Router okozta bizonytalanságot a hálózatból

Ping érték mérése

Gyors Ping mérés azonnal

A Ping gyors és egyszerű méréséhez kattintson az alábbi piros gombra!

Provided by Meter.net

A Ping érték kiértékelése:

  • 10ms alatt – Alacsony Ping érték: Nem kell változtatni
  • 10-30ms – Közepes Ping érték: Érezhető javulás LAN hálózat kiépítéssel
  • 30ms felett – Magas Ping érék: Drasztikusan javulás LAN hálózat kiépítéssel

Folyamatos Ping mérés az ingadozás méréséhez

Ha játék közben megakadások észlelhetők, érdemes legalább folyamatos mérést végezni. Ezzel kideríthető a hálózat minimális, maximális és átlagos Ping értéke is, és a grafikonon jól láthatók az esetleges kiugrások is.

Kattints a Folyamatos Ping Teszt indításához!

A Folyamatos Ping mérés eredménye ilyen formában jelenik meg:

Ping érték tesztelése
Példa a folyamatos Ping mérésre

Ha az eredményben:

  • A Median érték 20-30ms feletti,
  • Vagy a Max érték 50-60ms feletti

Akkor a játékban jelentkezhetnek megakadások, és SzámítógépMentő minőségi vezetékes LAN hálózat kiépítéssel drasztikusan javítható a játékélmény!

SzámítógépMentő Hálózat kiépítés

Minőségi CAT6 Ethernet kábel
Minőségi CAT6 Ethernet kábel

Jó minőségű Ethernet kábelezés

A SzámítógépMentő az 1/10Gbps-os hálózati kártyák és akár 1000Mbps-es internetkapcsolatok korában a CAT6, CAT6a és néha a CAT7 kábeleket alkalmazza. A legalább CAT6 szabványnak megfelelő kábelekkel biztosítjuk a közel 1Gbps-es hálózati sebességet és a 10ms alatti, alacsony Ping értéket.
Fontos még, hogy a kábelezés kiépítésekor kerüljük a kábel megtörését és toldását.

Kábelezés 20-30m távolságban is

A SzamítógepMentő szakembere a nagy távolságban lévő Routerhez, több szoba távolságban is ki tudja építeni a minőségi Ethernet kábelezést, minőségi kábellel, csatlakozókkal, és teszteléssel biztosítja az akár 10ms alatti stabil Ping értéket a Gamerek számára.

Ping érték vidéken és Budapesten

A Ping érték 10ms alatti tartományban már erősen függ a földrajzi helytől, az országos gerinchálózattól való távolságtól. Míg Budapesten egy optikai netes kapcsolattal elérhető a 2-4ms, addig egy optikai netes Dunántúli faluban már csak 8-10ms a reális cél.

Hálózat tesztelés

A LAN hálózat kiépítés előtt előzetes Ping és sebességmérést végzünk, és a LAN hálózat befejezése után a kezdeti értékeket összevetjük a korábban mértekkel.

Minőségi LAN hálózat példák

Egy vidéki családi házban a WiFi Router és Számítógép távolsága 15m volt, és 2 fal választotta el a helyiségeket. A kezdeti 100ms Ping érték mellett néhány másodpercenként 200ms-os kiugrásokat tapasztaltunk. A Router és Számítógép CAT6 kábellel,  padláson keresztül lett összekötve így a 10ms Ping értéket értünk el, amiben nem voltak már kiugrások.

Egy budapesti lakásban a Telekom Wifi routere csak 3m-re volt a Számítógéptől, de még így is a 30ms-os ping érték mellett kb. 10 másodpercenként 150ms-os kiugrások voltak. A Routertől kábelcsatornában vezettük a géphez a CAT6 kábelt, így 7ms-os, kiugrás mentes hálózatot tudtunk kialakítani.

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük