Hangos a laptop 1

A nyári hőség megviseli a laptopokat is. A kinti 30 fok feletti hőmérséklet nagyban csökkenti a hűtő rendszer hatékonyságát. Belső statisztikák szerint azonban a laptop tulajdonosok körülbelül fele nem tudja hogy gépét időnként belülről is tisztítani kell.

A kánikula a laptop ellensége

A mint a hőmérő higanyszála napközben 30 fok fölé kúszik a laptopok nagy része hangos ventilálásba kezd. Az ok egyszerű: a laptopok hűtését levegővel végzik, így a külső hőmérséklet nagyban befolyásolja a hűtőrendszer hatékonyságát. Könnyű be látni hogy egy téli napon akár a szobában lévő 20-22 fokos hőmérsékleten sokkal könnyebb lehűteni forró processzort a nyári 30 fokban.

A túlmelegedés leállásokat okozhat

A laptopok belső védelmének köszönhetően melegedés esetén a gép kikapcsolnak. Ha ez rendszeresen megtörténik önnek is érdemes beterveznie egy alapos belső tisztítást.

Laptop belső tisztítás

A laptop tisztítás során teljesen szétszereljük a laptopot a hűtő rendszer minden elemét alaposan portalanítjuk. Ez helyreállítja az eredeti légáramlást és az összes alkatrész újra közvetlenül tu d érintkezni a hűtést végző levegővel.

Processzor pasztázás

A laptop tisztítás legfontosabb velem mégis a processzor hűtőpasztájának cseréje. Bár a processzor paszta a legtöbb esetben akár négy-öt évig is ellátja a feladatát, általában két-három év elteltével drasztikusan csökken a hatásfoka. Ennek oka, hogy a paszta állaga a fogkrémszerű állagból a kiszáraxás következtében teljesen megváltozik. Kritikusabb esetben a hűtőpaszta akár kréta por ella guberális válhat, és adott esetben akár teljesen összeéghet a processzor a hűtőbardával.

Akár 10C fokkal is hülhet a laptop

A teszteléseink alapján a belső takarítás és pasztázás után átlagosan 10 celsius fokkal lesz hidegebb alaptapok processzora. De volt már olyan eset amikor a hűtőborda teljesen rávolt égbe a processzorra és újrapasztázást követően 35 celsius fokkal lett hidegebb alaptop működés közben.

Nem érdemes otthon nekiállni

Bár a belső portalanítás egyszerűsége miatt sokakban felmerül hogy maguk tisztítsák a laptopot mégsem ajánljuk hogy bárki otthon nekiálljon. Laptop burkolati emlemények eltávolítása és a belső szalagkábelek szerű kezelése mindenképp többéves gyakorlatot igényel. Ha szakemberre bízzuk a belső takarítást biztosan el tudjuk kerülni az esetleges kábelek sérülését.

Laptop tisztítás akár helyszínen

2024-től a SzámítógépMentő már vállalja a laptopok helyszíni, azonnali takaritását is pasztázással. A teljes belső tisztítás laptop típustól függően 1-1,5 órát vesz igénybe.

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük