Acer aspire es1 laptop ventilator csere

Óbudára hívtak egy olyan laptop javitására, amely az elmúlt hetekben egyre hangosabb. Már telefonban kérdeztem, hogy hallható-e fémes hang a felpörgéskor, vagy kerreg-e a ventilátor.

Legyen meg a laptop tisztítás

A határozott nem válasz alapján megegyeztünk, hogy délután a helyszínen elvégzem a laptop tisztítást, bízva abban, hogy ez elegendő lesz a csendesítéshez.

Csapágyas laptop ventilátor

A helyszínre érkezve a bekapcsolt laptop hangjából egyértelmű volt, hogy a tisztítás önmagában nem fog segíteni, a csapágyas ventilátor cseréjére is szükség lesz.

Laptop ventilátor beszerzés

Szerencsére az egyik nagyker partneremél készleten volt az alkatrész, de szombattól lévén szó, csak hétfő reggel volt elérhető.

Előzetes CPU stresszteszt

20240310 1825214532197614350057583
86C fokos CPU hibás ventilátorral

A szokásos processzor hőfok teszt 86C fokos maximum és 73C fokos átlagos CPU hőmérséklet eredményt hozott a kerregő, beteg laptop ventilátorral.

Laptop tisztítás venti csere előtt

A laptop tisztítást már jó előre elvégeztem, hogy hétfőn csak a ventilátort kelljen vissza helyezni. Úgy tűnt hogy ez a laptop talán sosem volt belülről takarítva az összes alkatrészen az alaplapon, zsanérokon vastag porréteg rakódott le.

Teljes szétszerelés a ventilátor cseréhez

Ezt a laptopot új tervezték, hogy a pasztázáshoz és a ventilátor cseréhez még az alaplapot és ki kellett szerelni. Rögtön előbukkant a processzor, amin kellemesen rászáradva találtam meg a hűtőpasztának már nehezen nevezhető valamit.

10000080203902719362916408995
Rászáradt processzor paszta

Következhetett a pasztázás és a ventilátor beszerzése.

Laptop ventilátor csere

A ventilátor ennél a laptopnál a hűtőbordára volt rögzítve, ezt óvatosan távolítottam el, hogy a helyére kerülő új venti biztosan illeszkedjen.

Laptop ventilátor csere eredménye

Az új ventilátorral a gép ismét hangtalanul működött, és a processzor maximális hőfoka 70 celsius fokra átlag hőmérséklete pedig 65 celsius fokra csökkent.

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük