BIOS frissítés 5 lépésben

A BIOS frissítés egykor a sötét, kábelszagú odukban meghúzódó számítógép guruk különleges kiváltsága volt, halandó nem is nagyon mert belefogni, mert könnyen a kukában végezhette az alaplapja.

Ma már a BIOS frissítést egy kis odafigyeléssel te is elvégezheted otthon, mert van lehetőség biztonsági mentésre, és a kezelőfelület is felhasználóbarát.

Mi a BIOS?

A BIOS (Basic Input/Output System) a számítógép alapvető be- és kimeneti rendszere, amely a számítógép indításakor elsőként fut le még az opericiós rendszer betöltése előtt. A BIOS frissítésével az alaplapgyártók javíthatnak a hardver teljesítményén és hibákat javíthatnak és biztosíthatják újabb hardverek, például új processzorok működését.

Belekezdjek a BIOS frissítésbe magam?

BIOS frissítés folyamata
BIOS frissítés folyamata

A BIOS frissítésbe csak akkor fogj bele, ha a leírás teljesen érthető, és tudod követni a lépéseket. Egy kis angol tudásra is szükséged lesz, mert minden BIOS frissítő egy kicsit más szavakat, leírásokat használ.

Mikor nem tudod elvégezni magad a BIOS frissítést?

Legtöbbször akkor fordulnak hozzánk BIOS frissítéssel, amikor új processzort vásároltak, és az alaplap kompatibilis vele, de nem ismeri fel. Ilyenkor a BIOS frissítéshez szükség van egy régebbi Processzorra, mellyel a gép elindul, és elvégezhető a BIOS update folyamata.

2022-ben a leggyakoribb, hogy a 12. generációban megjelent LGA1700 foglalatú alaplapba akarnak 13. generációs Intel Processzort tenni, de az alaplap még nem ismeri. Ilyen újabb processzorok például: i3-13100, i5-13400, i5-13500, i5-13600, i5-13600KF, i5-13600K, i7-13700KF, i7-13700K, i7-13700F, i7-13700, i9-13900KF, i9-13900K, i9-13900F, i9-13900

Az AMD háza táján is van frissítendő!

Bár 2022-ben megjelent az AMD Socket AM5 (LGA 1718) processzor foglalata, az AM4/AM4+ processzorok még sokáig maradnak a piacon, és időről időre felmerül a kérdés, hogy egy újabb Ryzen processzor BIOS frissítéssel működésre bírható egy A320, B350, X370, B450, X470, A520 vagy éppen B550 chipset-es alaplapban.

Ezek a leggyakoribb processzor jelöltek:
Ryzen 3 5300G 5300GERyzen 5 5500 5600 5600X 5600G 5600GE
Ryzen 7 5700X 5800 5800X 5800X3D 5700G 5700GE
Ryzen 9 5900 5900X 5950X

Ellenőrizd az alaplapod specifikációját!

Az alaplapod hivatalos gyártói oldalán a támogatás menüpontban találod a Processzor támogatási listát. Itt minden támogatott processzor mellett szerepel, hogy melyik a minimális BIOS verzió, amellyel el fog indulni. Ha a BIOS-od ennél régebbi, el kell végezni a frissítését.

BIOS frissítés 5 lépésben

BIOS frissítés 5 lépésben

Teljes Idő: 20 perc

 1. Töltsd le a legfrissebb stabil BIOS verziót.

  Keresd meg az alaplapod hivatalos gyártói oldalán a támogatás menüpontot, azon belül pedig a BIOS letöltési lehetőséget. 
  Töltsd le a legfrissebb stabil verziót, és másold fel egy megbízható pendrive-ra, például /bios kömyvtárba.
  Tipp: lehet, hogy ki kell csomagolnod a BIOS-t egy zip, vagy rar állományból. 

 2. Lépj be a BIOS-ba!

  Indítsd újra a számítógéped és amikor a monitor újraindulásnál elsötétül kezd el másodpercenként 1-2 alkalommal megnyomni a DEL billentyűt. Ezzel belépsz a BIOS-ba.
  Tipp: Laptopoknál a DEL helyett, vagy mellett az F1 és F2 billentyűvel tudsz a BIOS-ba jutni.

 3. Válaszd a BIOS frissítést

  A BIOS-ban keresd meg az EazyFlash, EZFlash, QFlash, QWuick FLash, vagy BIOS menüpontot. Először készíts biztonsági mentést a jelenlegi BIOS-ról, hogy hiba esetén visszaállíthasd.
  Tipp: Újabb alaplapokban, a BIOS rollback lehetőség mentés nélkül is vissza tudja állítani a régi BIOS verziót, így nem kell külön mentened.

 4. Indítsd el a BIOS frissítést

  A folyamat során a Pendrive-ra mentett BIOS fájlt kell majd kiválasztanod, ami a legtöbbször .Cab kiterjesztésű állomány. Az előzetes ellenőrzés után elindul a frissítés folyamata, amit általában százalékban ki is jelez a rendszer.

 5. Türelmesen várd végig a BIOS frissítést!

  Általában 1-2 perc, de előfordulhat, hogy akár 15 percig is tart a frissítés. Semmiképp se kapcsold ki a gépet, még véletlen se nyuljkálj a gép hálózati csatlakozójánál, és ne szedd ki a Pendrive-ot sem, mert a frissítés közben ezek az alaplapot használhatatlanná tehetik.
   
  Amint kész a frissítés, a gép újraindul, és kész is a BIOS frissítésed!

Tools:

 • Pendrive

A BIOS frissítés kockázatai

A BIOS frissítése, magában hordoz bizonyos kockázatokat, ha nem óvatosan, szakszerűen végezzük, komoly hibákat okozhat.

 1. Rossz BIOS verzió telepítése: Ha nem a megfelelő BIOS verziót telepítjük, akkor a számítógép nem fog megfelelően működni, hardveres és szoftveres hibákhoz is vezethet.
 2. Rossz BIOS fájl használata: Ha hibás, sérült a BIOS fájl, a gép nem fog kiszámíthatóan működni, és sok esetben nem lehet visszaállítani a korábbi BIOS-t.
 3. BIOS frissítés megszakítása: Ha megszakítják a BIOS frissítés folyamatát, akkor az alaplap működésképtelenné válhat és általában nem lehet visszaállítani a régi BIOS-t.
 4. Áramszünet: Ha a frissítési folyamat során áramszünet, vagy tápegység hiba lép fel, akkor az alaplap általában nem javítható.

Továbbra is javasoljuk, hogy bízza olyan szakemberre a BIOS frissítés elvégzését, akinek kellő tapasztalata van és minimálisra tudja csökkenteni a hibalehetőségeket.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük