IMG 20230303 192956 428

Bár ma a fiatalok köreben a legnepszerübb a Youtuber, az Infulenszer és a Gamer szakma, vannak olyan tizenévesek, akik a technikai vilag iránt érdeklődnek komolyan. Az informatikanak sok területe van, a programozó, a mérnök-informatikus mellett egyre megbecsültebb szakma a hardveres és szoftveres számítógep szerelő. Segítünk, hogyan lehetsz számítógép szerelő Magyarországon!

A számítógépek mindennapi életünk elengedhetetlen részévé váltak, ha nem működik a számítógep, a legtöbb munka el sem végezjető, így a számítógép szerelő szakemberek szerepe is kiemelkedő fontosságúvá vált. Ha te is érdeklődsz a számítógépek működése iránt, szeretsz problémakat megoldani, és másoknak segíteni, akkor ez a cikk neked szól. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehetsz számítógép szerelők izgalmas világába.

1. Tanulás és Képzettség:

Az első lépés a számítógép szerelői pályára való elinduláshoz az alapvető tudás megszerzése. Ha már altalanos iskolaban is te telepíted a haverok gépét, vagy teszed be az alkatrészeket, jó úton jarsz. A középiskola választamásnál keresd meg a kórnyekeden lévő informatikai sulikat, technikumokat. A nyíltnapok alapjan könnyen eldöntheted, melyik suliban tudsz majd kegtöbbet tanulni a harfberes és szoftveres dolgokról. Tipp: én a Puskás Tivadar Techikumot ajánlom, ahol már több évtizede stabil alapokat szerezhetsz a digitális és elektronikai területen. Ha már vegeztel a középsuliban, akkor sem kell ketsegbe esned, számos 4-6 hónapos tanfolyam van, aminek költsege ugyan 2-300eFt-os, mégis segít az alaptudás és gyakorlat rendszerezéseben. Ha főiskolát választanál, a BMF Kandó kárát javaslom, ahol ugyan pl egy Puskás után semmi újat nem fogsz tanulni, de mégis szerezhetsz egy felsőfokú képesítést, ami jól jöhet később. Természetesen a számítógép szereleshez nem kötelező a felsőfokú suli, ha dolgozni akarsz, ne habozz.

2. Gyakorlat és Tapasztalat:

A tanulás, barmelyik sulit vagy tanfolyamot valasztod is, minden esetben évekkel vagy evtizedekkel korabbi technikák, szoftverek hardverek ismeretét tudja csak nyújtani. A fontos, hogy a szemléleted kialakuljon, és gyakorold a problemamegoldást minden adandó alkalommal. A legjobb ha az összes ismerős, barat, családtag gépet te tartod karban. Ezzel autodidakta módon, ingyen szerezhetsz naprakész ismereteket. Nem, ez meg nem a pénzkeresésről szól, de már most tanuld meg elfogadni a pénzt munkádert, és tudatosítsd, hogy bem mindneki tudja azt megcsinalni, így értékes.

3. Tanúsítványok és Szakvizsgák:

A számítógép szerelői területen fontosak lehetnek különböző tanúsítványok és szakvizsgák. Ha szakközepbe jársz és van rá lehetőseg, mindnekepp tegyel szakvizsgát. Korábban az OKJ aszoftver üzemeltető egy jó indulasi alap volt, most ennek az utódja lehet az első lepcső. Ha van fakultatív, plusz képzés, szanj rá időt. A bulizas mellett gyűjtsd a papítokat, főleg ha ingyen vagy olcsón resz vehetsz a kepzesben.

4. Tanulás, tanulás, tanulás:

A számítógép világa folyamatosan változik és fejlődik, így fontos, hogy mindig frissítsd tudásodat és kövessed az aktuális trendeket. Olvass szakmai újsagokat, kövesd a szakmai FB csoportokat és weboldalakat, és vegsél részt rendezvényeken, hogy lépést tarts a legújabb fejlesztésekkel. Ne feledd, számítógép szereplőként nem csak szeretnéd kell majd, de egyben magad marketinges, értékesítője és ügyfélszolgalatosa is leszel. Ha van lehetőséged, tarts előadást, beszélgess emberekkel és kezd el felismerni az erőssegeidet.

5. Ügyfélszolgálat és Kommunikáció:

A számítógép szerelőknek nem csak technikai ismeretekre, hanem jó kommunikációs képességekre is szükségük van. Fontos, hogy türelmesen és világosan kommunikálj ügyfeleiddel, segítségükre legyél problémáik megoldásában, és bizalmat építs ki velük. Ez van akinek magától jön, de sokunknak tanulnia kell az érthető, nyitott és jó kommunikációt. Senki sem születik értékesítőnek vagy szónoknak. Gyakorolnod kell a beszédet!

6. Önálló Vállalkozás vagy csapatmunka:

Ha elég tapasztalatot és tudást szereztél, akkor akár saját számítógép szerelő vállalkozást is indíthatsz Magyarországon. Ehhez szükséges lesz üzleti tervek kidolgozása, engedélyek beszerzése és a megfelelő eszközök beszerzése. A legegyszerűbb egyéni vállalkozóként kezdeni. Kérd idősebbek segítséget vagy nézz utána magad az előírásoknak. Egy egyéni vállalkozónak ezekre mindnekepp szüksége van az indulashoz: bankszámla, számlázó program, bejelentések, könyvelő. De ne aggódj, pl üzlethelyiséget elsőre nem kell berelned, nyugodtan elmehetsz az ügyfeleknek és segithetsz nekik a helyszínen. Ezzel szinte 0 havi költséggel tudod kiprobalni magad a szakmában. Ha nem akarsz saját vállalkozást, meg mindig jelentkezhetsz meglevő szerelő cégekhez.

+1 Sosem késő elkezdeni

Tudtad, hogy a SzámítógepMemtőt 40 évesen találtam ki? Igaz, gyerekként már telepítettem és hardvert cseréltem a szomszédnak, az általánosban Qbasicben programozás grafikai effekteket, a Puskás Technikumba jártam és tanultam meg a szemléletmódot, és miközben mindneki gépet szereltem bővítettem, elvegeztem a Kandó Villamosmernöki kárát Stúdiotechika szakirányon (de minek? :) ). Dolgoztam weboldalakkal, SEO szakértőként, voltam értékesítő, web ui készítő, rajzfilmgyartás technikai hátterét biztosítottam. Végül mégis teljesen új vállalkozást indítottam számítógépes hibák megoldására, mert rajöttem, hogy szinte minden embernek szükséges van a számítógépes segítségre, és nem csak szakmailag vagyok jó, de nagyon egyszerűen, minden laikus számára érthetően tudom elmondani a legbonyolultabb technikai dolgot is. Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne?!

A számítógép szerelői pálya Magyarországon izgalmas és kihívásokkal teli lehetőségeket kínál. Az elhivatottság, tanulás és folyamatos fejlődés segítségével te is szakértővé válhatsz ezen a területen, és hozzájárulhatsz a digitális világ működéséhez és fejlődéséhez, úgy, hogy minden nap embereknek segítesz.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük