Laptopba ömlött folyadék, víz, leves, sör

Ha a laptopba ömlött folyadék: azonnal húzd ki a töltőt, kapcsold ki a gépet, fordítsd meg és szedd ki az akkut!
Ne kapcsold be a gépet!

A laptop megmentése érdekében a következőket teheted

A laptopba ömlött folyadék perceken belül tönkreteheti laptopodat, de a következő lépésekkel mindent megteszel, hogy menthető legyen géped.

1. Azonnal húzd ki a töltőt!

A töltő biztosítja működés közben az áramellátást, és tölti az akkut. Ha ezt kihúzod, csökken a lehetősége, hogy túláram kerüljön a gépre, ami visszafordíthatatlan károkat okoz az alkatrészekben.

2. Azonnal kapcsold ki a gépet! (lehet, hogy magától kikapcsol)

Jó esetben csak annyi folyadék került a gépbe, amely a billentyűzeten még nem tudott atfolyni. Ilyenkor kritikus, hogy a gépet minél gyorsabban kikapcsold, hogy mire a folyadék esetleg mégis lejut, már ne legyen működésben az alaplap, processzor, ssd.

3. NE KAPCSOLD BE a gépet!!!

TILOS a folyadékkal érintkező gépet újra bekapcsolni! Bármennyire is csábító, hogy esetleg megúsztad a teljes gép halálát, ne próbálkozz, mert ilyenkor csak nagyobb bajt csinálhatsz.
Ha a gép belső védelme automatikusan kikapcsolta, vagy magad tudtad időben kikapcsolni, több esélyed van, hogy megmenthető. Ha bekapcsolnád, a folyadék immár olyan alkatrészeket is elérhetett, amik eddig megúszták.

4. Fordítsd fejjel lefelé a gépet

Ha felülről, a billentyűzeten ketesztül jutott be a folyadék, a gravitációnak köszönhetően egyre lejjeb jut. De a gravitáció a gépet megfordítva abban is segíthet, hogy a nedvesség ne jusson el a kritikus alkatrészekig.

5. Szedd ki az akkumulatort

Főleg a régebbi gépeknél egy műanyag csúszka eltolásával kiszedhető az akkumulátor. Ezzel biztos lehetsz benne, hogy a folyadék ha el is jut idáig, az akkunulátorban lévő feszültseg nem kerül érzékeny alkatrészre.

6. Töröld le a folyadékot

Most jött el az idő, hogy egy ronggyal, vagy papírtörlővel letöröld a hozzáférhető részen a folyadékot. Közben ügyelj arra, hogy a laptop maradjon fejjel lefelé, így tudod a folyadék legnagyobb részét kifolyatni és letörölni is,

+1. Vidd szakemberhez!

Bár laptopba ömlött folyadék esetén a gépeket jó műszaki érzékű tulajdonosok maguk is szétszedhetik, próbálhatják kitörölni, kiszárítani, nagy a kockázat, hogy ez nem sikerül tökéletesen. Egy szakember viszont azzal kezdi, hogy a hdd-t (ssd-t) eltávolítva megpróbálja az adatokat biztonságba helyezni. A gép pótolható, javítható, de a nem mentett adatokat nem, vagy csak súlyos százezrekért lehet visszaállítani.

Javítható a laptop, ha folyadék ömlött bele?

A laptopba ömlött folyadék mennyisége kritikus

Ha kevés folyadék, 0-0,5dl került a gépbe, nagy az esélye, hogy csak a billentyűzetet kell cserélni. 1-2dl folyadék már gyorsan mélyre tud hatolni, így a komoly kár esélye sokkal nagyobb, ha a merevlemez/SSD megy tönkre, az adatok vesznek el és ezt kell cserélni.

A folyadék típusa is meghatározó

Ugyanígy jobbak a kilátasok, ha csak tiszta víz ömlött a gépre, mert időben kikapcsolt gép esetén ez kiszárítható. De ha alkoholos, cukros üdítő, ne adj isten zsíros fokyadék, leves kerül a gépbe, a tisztítás kimenetele kérdéses, a reális cél csak az adatok mentése lehet.

Mennyibe kerül a laptopba ömlött folyadék utáni javítás?

  • Bevizsgálás, ha folyadék ömlött a laptopba: 5 ezer Ft
  • Folyadék eltávolítása a laptop belsejéből: 5-10 ezer Ft 
  • Laptop billentyűzet csere: kb. 15-30 ezer Ft
  • Adatmentés SDD/HDD-ről: 10-20 ezer Ft
  • SSD csere 20-30 ezer Ft
  • Memória csere: 20-40 ezer Ft
  • Alaplap csere: általában nem éri meg, olcsóbb új laptopot venni 🙁

Ne egyél, igyál a laptopnál

A legjobb megoldás a megelőzés. Italt, ételt úgy helyezz el lsptopozás közben, hogy borításkor se önthesd bele. A földről még mindig egyszrrűbb feltskarítani, mint s gép belsejéből!

Menjen biztosra, ha a laptopba folyadék került, bízza a Számítógép Mentő Szakemberére!

Hívjon most, segítek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.