Amd am4 foglalatbol kiszakadt processzor

Az AMD AM4 foglalatból kiszakadt processzor már heti rendszerességgel előforduló probléma a SzámítógépMentőnél. Mi tehetünk, ha megtörtent a baj és hogyan lehet elkerülni?

Az AM4 foglalat hátrányai

Az AM4 foglalat rendkívül népszerű, a legtöbb irodai és gamer PC-be mi is AM4-es Ryzen processzorokat teszünk. Ez a foglalat viszont az Intel LGA-val szemben egy műanyag keretet használ, aminek egyszerű és gyenge befogó mechanikája van. Ez a rögzítési mód a hűtő paszta kiszáradása esetén nem képes a cpu-t a hűtő eltávolításakor a helyén tartani.

Ryzen processzor AM4 foglalatból kiszakadva

ryzen cpu am4 foglalatbol kiszakadva8538961004943892329
Ryzen processzor kiszakadva

Amikor a hűtő eltávolításra kerül, a Ryzen CPU a hűtőbe ragadva a rendszerint kiszakad a foglalatból.

Ha szakértő távolítja el a hűtőt

ryzen processzor hutore ragadva5573773269951264058
Ryzen processzor hűtőre ragadva

Ha kellő tapasztalattal rendelkező szakértő a megfelelően mozdulattal távolítja el a hűtőt a processzor lábak elhajlása törése elkerülhető. Ilyenkor már csak a processzort a hűtőbordáról való megfelelő eltávolítása szükséges, ami szintén kellő gyakorlatot igényel.

Ha nem szakértő távolítja el a hűtőt

Ha kellő tapasztalat hiányában otthoni körülmények között távolítjuk el processzor hűtőt, szinte garantált processzor egyes lábainak elhajlása vagy letörése. Ha a processzor lábak csak elhajoltak és nem törtek még mindig van lehetőség azok visszahajlítására majd a processzor visszahelyezésére. A láb visszahajlítás sikeressége nagyban függ az elhajlott lábak számától és helyétől.

Hogyan előzhetjük meg a Ryzen CPU kiszáradását?

Az AM4 foglalat esetében mindenképp javasolt a hűtő paszta gyakori, akár évenkénti cseréje. Ezzel megelőzhető hogy a processzor a hűtőbardához ragadjon.

Hogyan előzhetjük meg a lábak elhajlását?

am4 ryzen serules mentes pasztazas3917007900257812404
AM4 Ryzen sérülésmentes eltávolítás

Ha AM4 foglalatos Ryzen processzorunk több éve nem kapott új pasztát mindenképp javasolt, hogy szakértő távolítsa el azt a foglalatból. Ilyenkor körülbelül 90%-os eséllyel tudjuk biztosítani a processzor sérülésmentes eltávolítását pasztázás után a visszahelyezését.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük