Tapegyseg csere

Indulásnál kerreg a számítógép, aztán egy idő után legalul? Itt az ideje a tápegység cserének, mert csapágyas lett a táp ventilátor!

Mikor kell tápegységet cserélni?

Ha indulásnál kerreg, zörög

A legtöbb tápegység lassan adja fel a szolgálatot előjelként az indulásnál hangosker egészség jelzi hogy nemsokára elfárad. A tápegység ventilátora ugyan cserélhető lenne de egy új kápegység beszerzése sokkal költség hatékonyabb. A keregő tápegység ventilátor egy időzített bomba hiszen bármelyik pillanatban végleg leállhat és rosszabb esetben a tápegység túlmelegethet.

Kikapcsol a gép kék halál nélkül

A másik tipikus tünet amikor a számítógép kicsit nagyobb terhelésre vagy akár normál használat közben is kékhalál és hibaüzenet nélkül kikapcsol. Ilyenkor a tápegység nem tud elegendő teljesítményt adni a processzornak és videókártyának és lekapcsolja magát.

Mennyi ideig bírja egy tápegység csere nélkül?

A legjobb tápegység és lehet gyári hibás és a leggyengébb minőségű elmehet akár 10 évig. Ennek ellenére általánosságban elmondható hogy az olcsó kínai gyártmányú ném tápegységek általában 2-3 maximum 5 évig működnek. Ezzel szemben a márkás minőségi tápegységek esetén 5-10 évig nyugodtak lehetünk.

A tápegység hiba károsítja a többi alkatrészt?

Szerencsére már évek óta minden tápegység rendelkezik az alapvető védelmekkel. Ennek köszönhetően a tápegység hiba általában a többi alkatrészt egyáltalán nem érinti. A legocskább tápegységek esetén azért előfordulhat hogy az elszállás magával viszi az alaplapot kritikusabb esetben akár az adathordozókat is.

Milyen számítógépnél van lehetőség a tápegység cserére?

A legtöbb asztali számítógép esetében a tápegység szabványos így nem probléma a cseréje. Bizonyos gyári konfigurációk esetében mint például a Dell, Lenovo, HP gyári asztali gépek, a tápegységek nem szabványos csatlakozása a rendelkeznek ijacseréljük nehézkes. Az ilyen SPF és más formátumú tápok beszerzése Magyarországon szinte lehetetlen.

Hogy választjuk ki az új tápegyseget?

Nem szeretünk be kínai, noname tápegységet! A legtöbb helyen a Gigabyte 80+ gold tápegységeket haszbáljuk, amelyek kiváló ár-érték aránnyal, és nagyon megbízhatóan teszik a dolgukat.

Tápegység teljesítményének kiválasztása

A minőségi tápegység esetében is kritikus a megfelelő teljesítmény kiválasztása. Ehhez minden esetben szükség van a számítógép processzor típusára,  videókártya fajtájára és a gépben lévő adattárolók, perifériák pontos ismeretére. Ez alapján tudjuk kiszámolni a szükséges teljesítmény igényt. Mivel a tápegységek 50%-os terhelés környékén működnek a leghatékonyabban és legstabilabban, a kapott teljesítmény igényt általában kettővel szorozzuk így jön ki a szükséges tápegység teljesítmény.

Mennyi idő alatt tudunk tápegységet cserélni?

A hibás tápegység cseréjét akár egy-két órán belül is el tudjuk végezni a helyszínen. Ez magában foglalja az új tápegység beszerzését a kiszállást a régi tápegység kiszerelését és az új beszerelését. A tápegység csere után minden esetben stressz tesztet végzünk a számítógépen ami biztosítja hogy az esetleges érintett további alkatrészek hibákat azonnal meg tudjuk állapítani.

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük