Szamitogep alaplap hiba jelei

A számítógép alaplap hibája a legkellemeltenebb meghibásodás. Nem elég, hogy a hiba megállapítása a legnehezebb, a javítása legtöbbször magával vonja több másik alkatrész cseréjét is. De honnan tudhatja, hogy hibás az alaplap, és hogyan lehet javítani a hibát?

Biztos alaplap hiba jelek

Bizonytalan USB működés

Az alaplap hiba legbiztosabb előjele az USB csatlakozók bizonytalan működése. A legtöbb alaplaphiba előtt az USB csatlakozóba dugott egér, billentyű vagy pendrive néha nem működik. Az USB működés általában teljesen kiszámíthatatlan. Lehet hogy napokig semmi probléma, majd akár végleg használhatatlanná válik a bemenet.

Az ilyen USB hiba első jelentkezése után általában még néhány hét vagy hónap kell az alaplap teljes elszállásáig.

Előfordulási arány: kb 90%.

Nagy valószínűséggel alaplap hibát jeleznek

Nem induló gép

Az elmúlt évek tapasztalata alapján a számítógép indulási hibák akár negyedét is okozhatja alaplap hiba. Ilyenkor a számítógép bekapcsolást követően vagy egyáltalán nem indul vagy örülök hogy idő után kikapcsol. Előfordulhat az is hogy a bekapcsolás teljesen bizonytalanná válik: egyszer teljesen jól működik a gép, majd utána napokon keresztül be sem lehet kapcsolni.

Előfordulási arány: kb. 25%.

Fagyások, kék halál

A windows fagyások, rendszertelenül jelentkező kék halál megjelenése is jelezheti az alaplap hibát. Ilyenkor a windows hibájának kiszűrésére a számítógépet egy másik windows telepítéssel is teszteljük. Ha más hardver nem hibás, de a fagyások másik Windows rendszerben is jelentkeznek megállapítható az alaplap hiba.

Előfordulási arány: kb. 10%.

Az alaplap hiba megállapítása

Az alaplap hiba a legnehezebben diagnosztizálható meghibásodás. Valójában az alaplap hibát konkrétan nem is tudjuk kímérni, csak úgy lehet megállapítani, hogy teszteléssel összes az összes többi alkatrész hibájának lejetőségét kizárjuk.

Alaplap hiba előtt elvégzett tesztelések:

  • Tápegység teszt
  • CPU hőfok teszt
  • RAM teszt
  • HDD/SDD teszt
  • Kábel és csatlakozók tesztje

Mikor valószínűbb az alaplap hiba?

Statisztikáink szerint az alaplap hibák elsősorban régebbi öt-hat évesnél idòsebb konfigurációk esetén jelentkeznek. Meglepő módon nagyon magas alaplap hiba arányt tapasztalunk az új, drága, gamer alaplap lapok esetében is. A leginkább veszélyeztetett alaplap gyártó az Asrock.

Az alaplap hiba milyen más hibákat okozhat?

A legtöbb esetben az alaplap beépített védelmeinek köszönhetően az alaplapi hiba nem teszi tönkre a többi alkatrészeket és nem okoz adatvesztést sem. Bizonyos esetekben az alaplap durva hibája következtében azonban lehet számolni az adathordozó a winchester vagy ssd sérülésével adatvesztéssel, ezért a hiba gyanúja esetén érdemes még a teljes indulásképtelenség előtt kicserélni az alaplapot.

Az alaplap hiba javítása

Alaplap alkatrész cserével

Az alaplap hibájának javítása lehetséges alaplapszereléssel. A szerelési folyamat során megvizsgáljuk az egyes alkatrészek működőképességét és a hibás alkatrész cseréljük. Az alaplap javítás költsége igen magas, 50 000 ft-tól indul, ezért a legtöbb esetben nem javasoljuk a régi alkatrész javítását, megtartását. Akkor van csak létjogosultsága az alaplap javításnak, ha a gép valamilyen célszofoftvert futtat, ami az alaplap azonosítójához van kötve, másik gépen nem használható.

Alaplap cserével

Hibás alaplap esetén a legtöbb esetben az alaplap teljes cseréjét javasoljuk. Újabb konfigurációk esetén a meglévővel azonos vagy kompatibilis alaplap könnyen beszerelhető. Régi konfigurációk esetében az alaplappal kompatibilis alkatrész már nem kapható, vagy csak használtan lehet beszerezni. Ilyenkor szükséges lehet az alaplap mellett a processzor és a memória cseréje is.

Alaplaphiba megállapítás a helyszínen

A SzámítógépMentő szakembere a helyszínen, kb. 1 órás tesztelés során tudja megállapítani az alaplaphibát. Igény esetén akár aznap tudjuk biztosítani az alaplapcserét beépítéssel.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük