3 tipp adatmemtes elott

Adatmentésre csak akkor keresünk szakértőt, ha már meg van a baj: a wincseszter, SSD, vagy pendrive már nem olvasható, vagy a gép fel sem ismeri. Hogyan lehet ilyen helyzetből is a legjobbat kihozni? Fogadja meg tippjeinket!

1. Figyeljén az előjelekre!

A legtöbb esetben a sérült adathordozó a végső hiba előtt előjeleket produkál. Ha az intő jeleket komolyan veszi, jó eséllyel még sokkal egyszerűbb és olcsóbb lesz az adatmentés és elérhető akár 100%-os adatvisszsnyerés is.

Előjelek Pendrive esetén

A pendrivenál a burkolat vagy a csatlakozó sérülése egyértelmű piros lámpa. Ha még olvashatók az adatok, azonnal cserélje le a pendrive-ot. Ha egyes könyvtárak már nem olvashatók, de maga a pendrive bedugva megjelenik meghajtóként, az utolsó pillanatokban jár, ilyenkor ne használja azt, és azonnal forduljon hozzánk az adatmentéshez.

A HDD intő jelei

Ha külső wincsesztere leesett, azonnal érdemes adatmentést igénybevenni. Az esésnek nem is kell nagynak lennie, már 10cm-es leejtés is okozhat olyan sérülést, ami nem azonnal, de néhána óra, vagy néhany nap elteltével elérhetetlenné teszi az adatokat. Ilyenkor a HDD lassan olvas, elkezd kattogni vagy nagyon lelassítja a számítógep működéset.

A lassulás vagy kattogás elöregedéstől is bekövetkezhet. Ilyenkor soha ne haszbálja tovább a hdd-t, mert minden bekapcsolás további roncsoláshoz, adatvesztéshez vezethet.

SSD lassulás = tipikus előjel

Az SSD-nél sokkal nehezebb észrevenni a későbbi adatvesztés előjeleit. Napjainkban a számítógép lassulásának leggyakoribb oka az SSD elöregedése. Ilyenkor az SSD néhány szektora már nagyon lassan olvasható, így az egész Windows működéset visszafogja. A következő szint, amikor a Windows frissítés már nem tud lefutni, és a gép az indítási javítással sem tud elindulni. Jó hír azonban, hogy ekkor még az adatok nagyon jól, általában 100%-osan menthetők.

2. Ne használja tovább az adathordozót!

Ha bármelyik előjelet észleli, ne használja tovább az adathordozót. Egyetlen alkalommal sem! Ez azért különösen fontos, mert nem lehet kiszámítani, hogy mennyi ideig lesz még működőképes. Tipikus helyzet, amikor ügyfelünk ugyan már 1-2 napja észlelte, hogy valami nincs rendben az adathordozóval, de azt gondolta, hogy még egy kicsit kibírja.

Ezzel szemben volt olyan nehezen és drágán menthető pendrive, amit azonnal elhoztak, és még egyetlen alkalommal sikerült az adatok 100%-ának kiolvasása, majd a pendrive soha többet bem volt már elérhető, olvasható. Ennél az esetnél az adatmentés díja kb. harmada volt annak, amit 1 nappal később kellett volna fizetni a mentésért.

3. Ne próbálkozzon adatmentő programokkal!

Természetes reakció, hogy megpróbál rákeresni az interneten az adatmentő szoftverekre. Bár ezek a 10-50 dolláros megoldások véletlen törölt fájlok esetén működhetnek, sérült adathordozó esetén kifejezetten veszélyesek, mert végigovassák a teljes adatfelületet, ezzel értékes működési időt vesznek el az adathordozó még hátra lévő élettartamából. Nem ritka, hogy az ilyen program még tudta olvasni az adatokat, de mire hozzánk kerül az adathordozó, már nincs lehetőség az egyszerűbb módszerekkel való adatmentésre, és csak a hardveres, szétszereléssel járó mentés jöhet szóba, ami rendszerint kétszer, háromszor nagyobb költséggel jár.

+1 Soha ne vigye sima szervízbe az adathordozót!

Szinte minden számítógép szerviz vállal bizonyos szintű adatmentést. Laikusként lehetetlen megalapozottan eldönteni, hogy van-e elegendő szakamai tapasztalat egy ilyen helyen a mentésre.

A SzámítógépMentőnél alaposan átgondolt munkafolyamat van az adapmentésre, így az adathordozóról egyszerűbb esetekben rendkívül gyorsan és kedvező áron tudunk adatot vissszanyerni, míg a legnehezebb esetekben a no1. nemzetközi szintű hardveres mentési megoldásokat tudjuk biztosítani ügyfeleinknek.

Ne várjon, az adat pótolhatatlan!

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük