Adatmentés merevlemezről, HHD-ről

Adatmentés merevlemezről, sérült HDD-ről

Az adatmentés merevlemezről, HDD-ről számtalan alkalommal szükséges lehet. Jobb eset, ha csak biztonságban akarjuk tudni a családi képeket, dokumentumainkat, levelezésünket. Sokkal kellemetlenebb, ha akkor kell adatot menteni, amikor a számítógép, vagy laptop már nem indul el, vagy a HDD nem olvasható.

Nyugalom, van megoldás!

Az adatmentés merevlemezről szerencsére akkor is megoldható, ha a Windows, vagy akár az egész számítógép, laptop nem indul. A merevlemez, vagy más néven Hard Disk Drive az adatokat akkor is tárolja, ha a gép többi rész már nem működik. Ilyen esetben a merevlemezt kiszereljük a gépből és másik gépben végezzük el az adatok mentését.

Adatmentés sérült merevlemezről

Amennyiben a gép nem indul és a merevlemezzel van gond, sokszor a „No boot device available” vagy „Hard Disk Error” üzeneteket kapjuk. De intő jel az is, hogy a Windows működése nagyon lelassul, vagy ha fájlok, könyvtárak másolásakor azok átmásolódnak, aztán eltűnnek. Ilyenkor a HDD, vagy wincseszter az élettartama végéhez közeledik, és egyre több nehezen javítható hiba keletkezik.

Sose halassza az adatmentést!

Tucatnyi ügyféltől hallottuk már a „gondolhattam volna, olyan lassú volt az elmúlt napokban” vagy „nem gondoltam, hogy a merevlemezzel lehet valami” mondatokat akkor, amikor már a számítógép nem indult, az adatok elérhetetlenek lettek. Ha a lassulás első jelénél hívták volna a SzámítógépMentőt, sokkal gyorsabban és 100%-ban tudtuk volna adataikat menteni majd visszatölteni az újonnan beépített HDD-re, átmenteni SSD-re. Amikor a HDD már úgynevezett bad sectorokkal, azaz hibás szektorokkal, részekkel rendelkezik, vagy csak a betűjele jelenik meg 0 mérettel, az adatmentés sokkal hosszabb folyamat egy egyszerű másolásnál.

Adatmentés merevlemezről sérült lemez, bad sectorok esetén

Bad Sector - Adatmentés merevlemezről, HDD-ről

A hibás szektorral rendelkező HDD-k először lassúak, aztán Windows-ban nem olvashatók róla a fájlok, majd teljesen tönkremennek. A teljes adatmentés akkor garantálható, ha még a lassulási fázisban tudunk mentést készíteni.

Szerencsére, amikor a Windows már nem, vagy csak nehezen tudja olvasni a fájlokat, akkor is van esély az adatok nagy részének, vagy egészének visszanyerésére. Ehhez a SzámítógépMentőnél célszoftverekat használunk, melyek képesek a már elvesztett fájlokat megtalálni a lemezen.

Lehetséges a törölt fájlok visszaállítása?

Ha véletlen törölt fájokat a számítógépén, a sikeres visszaállításhoz a legfontosabb, hogy azonnal kapcsolja ki számítógéápét. A törölt fájlok ugyanis valójában nem kerültenk törlésre, ott maradnak a merevlemezen, csupán a fájlneveket tartalmazó adatbázisból tűnnek el. A helyükhez bekerül a „szabad terület” jelzés, és újabb fájlok vehetik át a helyüket. Tehát, ha törlés után tovább használja a gépét, egyre nagyonn esély lesz rá, hogy a szabadnak jelölt területre egy új fájl kerül mentésre, és akkor az adat valóban nem álítható vissza.

Tilos tehát:

  • Törlés után videófájlokat letölteni az interneről,
  • felmásolni a külső wincseszter vagy Pendrive adatait,
  • programokat frissíteni,
  • új dokumentumokat létrehozni,
  • Windos frissítéseket telepíteni.

A legjobb, ha a véletlen törlés után azonnal kikapcsolja a gépet, és legközelebb a merevlemezt már csak a SzámítógépMentő teszi bele egy másik gépbe, amin az adatmentést végzi. Ha így jár el, szinte 100%, hogy vissza tudjuk álltani az elveszett adatokat.

Tönkrement merevlemez adatmentése

Az utolsó fázisban már egyáltalán nem látszik a Windowsban a HDD, eltűnik a meghajtó, vagy egyszerűen csak nem látszik a mérete. Ha a meghajtó jelet még kiírja a Windows – még mindig van esély az adatvisszanyerésre, bár a 100%-os eredmény nem garantálható.

A merevlemezt ilyen esetben bitről bitre átnézetjük a célszoftverrel, és fájlokat, fájl darabokat, fájl foszlányokat keresünk. Ekkor bizonyos fájl formátumok jól visszaállítható, mint a docx, xlsx. Vannak olyan fájlok, melyeknél előfordulhat sérülés, pl ha egy jpg kép csak félig visszaállítható, az alsó része szürke lesz. A régi doc és xls formátumok pedig a legtöbb esetben sérültek.

Hogyan előzhető meg az adatvesztés?

Amennyiben a gépén lassulást tapasztal, vagy eltűnnek, felbukkanak fájok, esetleg nem törölhetők újraindítás után sem, kezdjen gyanakodni, és inkább kérje Számítógépes Távsegítség szolgáltatásunkat, mely során gyorsan, és költséghatékonyan tudjuk ellenőrizni a merevlemez állapotát.

Menjen biztosra, az adatmentést bízza a Számítógép Mentő Szakemberére!

Hívjon most, segítünk!