Adatmentés SSD-ről, Adatmentés sérült SSD-ről

Adatmentés SSD-ről, sérült SSD-ről

Az adatmentés SSD-ről sértetlen adatoknál gyorsabb, elhasználódott, sérült SSD-nél hasonló, mint HDD-ről, de véletlen fájltörlés esetén nagy körültekintést igényel. Kérjük, ha SSD-jéről véletlen törölt adatokat, a gépét azonnal kapcsolja ki és az SSD az adatmentésig egyáltalán ne kerüljön bekapcsolásra, még tápot se kapjon, mert ezzel drasztikuson növelhheti a visszaállítás esélyét!

Elhasználódott az SSD? Észre se vettem!

Az SSD (Solid State Drive) működése teljesen különbözik a HDD-től. A mozgó alkatrészt nem tartalmazó meghajtóval a gyorsabb olvasás és írásnak köszönhetően a számítógép is gyorsabban működik. Az elhasználódás viszont nagy sebességnél sokkal nehezebben észrevehető. Legtöbbször csak akkor látjuk a hibát, ha a Windows már nem tud elindulni.

SSD + Fájl törlés = Azonnali kikapcsolás

Az SSD használat egyetlen nagy hátránya, hogy míg HDD esetén a véletlen törölt adatok sokáig elérhetők maradnak, az SSD-nél 1-24 óra elteltével ezek fizikailag is törlésre kerülnek. Mindegy, hogy a Windows 10, a Windows 11, Linux  vagy a Mac OSX az operációs rendszer, törlés után azonnal kapcsolja ki a gépét. Nem elég az adatkábel lehúzni! Az SSD nem kaphat tápot sem, mert magától is elvégzi a TRIM funkció miatt a törlést.
Keressen minket az SSD-t kiszerelve, vagy a teljes laptopot, gépet átadva, és segítünk a menthető adatok mentésében!

Az adatmentés SSD-ről, ha a Windows már nem indul

Adatmentés SSD-ről: Windows SSD sérülés

Más a helyzet, ha nem véletlen törlésről, hanem elhasználódásról van szó. Az utóbbi időben gombamód szaporodnak az olyan esetek, amikor egy 6-8 éves SSD-re telepített Windows már nem hajlandó elindulni. Ilyenkor rendszerint a Windows fáljrendszer hibát jelez, azt megpróbalja javítani, de a javítás sikertelen, a gép folyamatosan újraindul. Előfordul az is, hogy az újraindulások egy frissítés telepítése után jelentkeznek.

Ilyenkor az SSD adattároló szektorai elhasználódtak, de speciális szoftveres megoldásainknak köszönhetően a rendszer az összes telepített alkalmazással még menthető, új SSD-re költöztethető.

Windows javítása sérült SSD esetén

Számos alkalommal tudtunk már úgy megmenteni újrainduló, sérült Windows telepítest, hogy az SSD-n 5-10, vagy akár 20 sérült szektor is volt. A rekord 2023 augusztusában egy olyan SSD adatmentés volt, melyben a Windows meghajtón 92db hibás szektort találtunk. Ennél az SSD-nél is meg tudtuk oldani a teljesen olvashatatlan bad sector-ok,  lemezhibák átmeneti olvashatóvá tételét, és a Windows telepítés új SSD-re klónozás után javítható volt, a programokat sem kellett újratelepiteni.

Mikor van esélye az adatmentésnek SSD-ről?

  • Ha véletlen törlés után az SSD-t azonnal kiszerelésre, vagy a gép leállításra kerül.
  • Ha a sérült SSD-t számítógépre csatlakoztatva a meghajtó betűjele megjelenik, jó esély van az adatok visszanyerésére. Ez akkor is igaz, ha az SSD betűjele mellett 0 méret jelenik meg.
  • Ha az SSD-n Windows van telepítve, és az már nem indul, nem kell külön ellenőrizni másik gépre csatlakoztatva, mert magában a rendszer indulasa jelzi, hogy az SSD – bizonyos részei – elérhetők. Kérjük, ilyen esetben minél előbb forduljon hozzánk, és ne próbálja többször bekapcsolni a gépet. A sikeres adatmemtés esélye így drasztikusan növelhető.

Adatmentés SSD-ről otthon?

Bár HDD esetén lehet részleges sikert elérni a sokat ígérő 10-100 dolláros adatmentő szoftverekkel, tapasztalatunk szerint az otthoni adatmentés SSD eseten teljességgel lehetetlen, viszont a professzionális adatmentés sikerességét csökkenti. Kérjük az adatmentő szoftverekre szánt időt és pénzt inkább fordítsa a hiba szakértői megállapítására és őrizze meg a sikeres mentés lehetőségét!   

Mi a legjobb és legrosszabb lehetőség SSD adatmentés esetén?

1. Adatmentés SSD-ről

Az adatmentés működő SSD-ről, vagy tükrözés más meghajtóra, vagy költöztetés nagyobb SSD-re.
Sikeresség esélye: 100%, megoldjuk a teljes Windows rendszer tükrözését is.
Sebesség: gyors, az SSD olvasási és írási sebesség határozza meg.

2. Adatmentés SSD-ről logikai sérülés esetén

Az SSD betűjele megjelenik, általaban 0 mérettel, de az adatok nem olvashatók.
Sikeresség esélye: 95%, a biztonsági tükrözés és felületteszt után elvegezzük a partíciós tábla javítást, és azSSD újra használható.
Sebesség: közepes, 2-4 óra, mert előzetesen másolatot készítünk a meghajtóról.

3. Windows javítása sérült SSD-n

A Windows nem indul, a lemezhiba javítás nem sikerül.
Sikeresség esélye: 95%, akár 92 hibás szektor esetén is javíthatóvá tesszük a rendszert, nem kell újratelepíteni, egy új SSD-ről tovább használhatja.
Sebesség: közepes, 2-4 óra, mert felületjavítás és másik meghajtóról tükrözés is történik.

4. Törölt fájlok adatmentése SSD-ről

Csak akkor lehetséges, ha az SSD-t azonnal, de legkésőbb néhány órán belül kikapcsolja (nem elég, ha az adatkábel van lehúzva). A mentés költsége 50-100eFt-nál kezdődik. 
Sikeresség esélye: 50-80%, nő a siker esélye, a meghajtón lévő szabad hely méretével. Bizonyos esetekben a törölt fájlok nevei elveszhetnek.
Sebesség: Lassú, 1-10nap átfutási idővel is lehet számolni.

5. Adatmentés SSD-ről, ha nincs betűjel

A mentés költsége 200eFt-től kezdődik. Ilyenkor gépre dugva nem jelenik meg betűjel, az SSD vezérlője, szoftvere hibás. 
Sikeresség esélye: 50-80%, specialista partnerünk labor körülmények között végzi a mentést.
Sebesség: 1-2 hét, az SSD típusától függően.

Adatmentés SSD-ről azonnal

Az adatmentés SSD-ről akár még a mai napon lehetséges, ehhez csak forduljon a SzámítógépMentő szajértőnkhöz.

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!