Profi Gamer Laptop Tisztítás

Profi Gamer Laptop Tisztítás

A Gamer laptop tisztítása hasonló az otthoni használatú társaihoz, de néhány fontos különbség miatt különös odafigyelest igényel.

A Gamer laptopok tisztítása kiemelkedően fontos ahhoz, hogy a játékos gép mindig optimális teljesítményt nyújtson. Az otthoni tisztítás bár egyszerűnek tűnhet, sokszor még sem közelíti a professzionális szintet. A rendszeres és megfelelő tisztítás segít megelőzni a túlmelegedést, ezzel megelőzi a túlhajtott processzor throttleing, azaz önvédelmi lassulását és biztositja a maximális FPS-t, kizárja a megakadásokat. A profi tisztításnál szakszerűen, speciális eszközökkel és anyagokkal biztosítjuk a teljes hőcserélő rendszer tisztítását a nehezen elérhető területeken és a cpu paszta jó minőségű cseréjét is. Az otthoni tisztításhoz képest akár 5-10C fokkal alacsonyabb hőmérsekletet is el tudunk érni.

Dell Alienware Area51 Gamer Laptop Hátsó Szellőzőnyílás
Dell Alienware Area51 Gamer Laptop Hátsó Szellőzőnyílás

Néhány népszerű gamer laptop márka és modell

 1. Asus ROG (Republic of Gamers) sorozat
 2. Alienware by Dell
 3. MSI Gaming sorozat
 4. Acer Predator sorozat
 5. Razer Blade sorozat
 6. HP Omen sorozat
 7. Lenovo Legion sorozat

Ezek a Gamer laptopok erőteljes CPU-val, dedikált Nvidia vagy AMD GPU-val és speciális hűtési megoldásokkal rendelkeznek, hogy a legújabb játékok futtatása során is kiváló teljesítményt nyújtsanak. Gyakran jellemző rájuk a különleges gamer dizájn elemek és a különböző RGB világítási megoldások.

Miért fontos rendszeresen tisztítani a Gamer Laptopot?

A Gamer laptopok ma már nem csak egyszerű számítógépek, hanem igazi játékerőművek kis helyre bezsúfolva, amelyek magasabb hőtermeléssel és komplexebb hardverrel rendelkeznek. Ennek eredményeként a hűtési rendszerek kritikus szerepet játszanak a stabil működés és a hosszú élettartam biztosításában. Itt jön képbe a rendszeres tisztítás, ami számos előnnyel jár:

Teljesítmény és hűtés optimalizálása: A Gamer laptopokban lévő hűtőrendszereknek nagy terhelést kell elviselniük. A por és a piszok idővel lerakódik a hűtőbordák és ventilátorok felületén, akadályozva a hatékony hőleadást. A rendszeres tisztítás segít eltávolítani ezeket a lerakódásokat, így javítva a hűtés hatékonyságát és megelőzi a túlmelegedés káros hatásait, az FPS csökkenest, és akadásokat.

Hosszabb élettartam: A magas hőmérséklet és a porral teli környezet hosszú távon károsíthatja a laptop belső komponenseit. A rendszeres tisztítás segít meghosszabbítani a laptop élettartamát, csökkentve a túlzott hő okozta károk esélyét.

Stabilitás és megbízhatóság: A túlmelegedett laptop hajlamosabb a váratlan leállásokra és hibákra. A rendszeres tisztítás révén csökkenthető a meghibásodások kockázata, így növelve a laptop stabilitását és megbízhatóságát.

Zajszint csökkentése: A porral és szennyeződésekkel eltömődött ventilátorok általában nagyobb zajt okoznak. A rendszeres tisztítás segít csökkenteni a laptop működésének zaját, ami teljwsebb játékélményt eredményez.

Jobb teljesítmény a játékokban: A tiszta laptop képes jobban kihasználni a rendelkezésre álló hardver erőforrásokat. A hatékony hűtés és szellőzés lehetővé teszi a magasabb órajelen történő működést, ami javítja a játékokban ezért FPS számot.

Tisztább megjelenés: Rendszeres tisztítás esetén a laptopod külsőleg is jobb állapotban marad, és a kijelző is könnyebben tisztán tartható.

Összességében a Gamer laptop rendszeres tisztítása elengedhetetlen a stabil működés és a hosszú élettartam érdekében. A rendszeres karbantartás nem csak a teljesítményt javítja, de meghosszabbítja a laptop élettartamát is

Mennyi időnként kell a gamer laptopot tisztítani?

A Gamer laptop sokkal nagyobb terhelést visel el használat közben, így kritikusabb a rendszeres belső tisztítás elvégzése is.

ASUS ROG Gamer Laptop Tisztítás 2
ASUS ROG Gamer Laptop Tisztítás 2

Míg az átlagos otthoni gépek esetében elegendő lehet 1-2 évente elvegezni a teljes belső tisztítast, gamer laptop esetében maximum évente esedékes az alapos belső takarítás. Ez nem azt jelenti, hogy 1 év után már nem fog működni a játékra optimalizált gép, de a jatekelmenyt nagyban csökkentő FPS ingadozás, és akadások előfordulása nagyban megnő.

Fontos tisztázni, hogy a tisztítás nem merül ki a felelős felnyitásaban és a por kifujásaban, hanem magában foglalja a hővezető paszta megfelelő minőségű cseréjét is.

A Gamer laptopok némelyike bőven a szokásos 80-90 fokos CPU hőfoktartomány feletti működésre van méretezve. Például az Alienware Area 51 8 processzora terhelés alatt fixen 100C fokon üzemelnek, a megfelelő pasztázással csak azt lehet biztosítani, hogy ezt minél lassabban érje el.


Hátrányok az Otthoni Laptop Tisztításnál

Gamer Laptop Tisztítás: Ventilátor Porosodása

Az otthoni gamer laptop tisztítás látszólag egyszerűnek tűnő feladata valójában számos komolyabb buktatót, veszélyt rejt, amit a nekiugrás előtt érdemes mérlegelni. Az alábbiakban bemutunk néhányat ezek közül:

A szakszerűtlen eljárások károsíthatják a laptopot: Ha a laptop tisztítás otthoni körülmények között történik előfordulhat, hogy nem megfelelő eszközöket vagy módszereket használ a laptop felnyitásakor. A rosszul kivitelezett műveletek, mint például túlzott erő, nem megfelelő irányú burkolat nyitás, a szalagkábelek nem jó oldása, vagy az akár 4-5 féle csavarméret felcserélése károsíthatják a készüléket és a belső komponenseket.

Garancia elvesztése szakszerűtlen havítás miatt: Sok laptop gyártója nem biztosítja a garanciát a szakszerűtlen felnyitást, otthoni tisztítást követően. A gyakorlattal rendelkezők, tehát a márkaszírviz számára több egyértelmű jele van az amatőr szerelésnek, tisztításnak, így valódi alkatrészhiba esetén bizonytalanná válik a garanciáztatás.

Hiányos tisztítás: Az otthoni tisztítás során könnyen előfordulhat, hogy nem éred el az összes nehezen hozzáférhető részt, ahol por és piszok lerakódhat. Bizonyos laptoptípsuok esetén a teljes tisztításhoz az összes alkatrészt ki kell szerelni a hőelvezető rendszer tisztításához, beleértve az alaplapot is. Ennek hiányában a tisztítás eredménye csak részleges lehet.

Komplexebb műveletek kivitelezése: Az otthoni laptop tisztítás során nem mindig lehetséges a bonyolultabb műveletek elvégzése, mint például a hűtőpaszta cseréje vagy az alaplap és ventilátorok szétszerelése és tisztítása. Ezek lépések biztonságos elvégzése speciális eszközöket éa több éves tapasztalatot igényelnek.

Időigény és frusztráció: Az otthoni laptop tisztítás időigényes és frusztráló lehet, különösen akkor, ha nem rendelkezik megfelelő szerszámokkal vagy tapasztalattal. A munkafolyamat során, ami akár 2-3 óra is lehet, könnyen bele lehet kavarodni az összeszerelésbe, és a stressz hatására tovább nő a hibalehetőség.

Ezen hátrányok miatt javasoljuk, hogy alaposan gondolja át, hogy neki áll-e otthoni körülmények között a tisztításnak, vagy inkább szakemberre bízzza a laptopot, különösen akkor, ha nagyobb értékű, újabb gépről van szó. Professzionális szolgáltatóknál a kockázatok minimálisra csökkenthetők, és a laptop hosszabb élettartama biztosító.


Professzionális Gamer Laptop Tisztítás Előnyei

Gamer Laptop Tisztítás: Brutális Hűtőborda Hátsó Kivezetéssel
Gamer Laptop Tisztítás: Brutális Hűtőborda Hátsó Kivezetéssel

A professzionális Gamer laptop tisztítás olyan szolgáltatás, amely számos előnnyel jár a felhasználók számára. Az alábbiakban részletezem ezeket az előnyöket:

Szakértői ismeretek és tapasztalat: A professzionális szolgáltatók rendelkeznek a megfelelő szaktudással és tapasztalattal a Gamer laptopok bonyolult rendszereinek és hardvereinek tisztításához. Ez biztosítja a helyes eljárások és eszközök használatát, minimalizálva a kockázatokat.

Megfelelő eszközök és tisztítószerek: A professzionális laptop tisztítás során speciális eszközöket és anyagokat használunk, amelyek biztonságosak a laptop belső és külső épségét a szerelés és tisztítás során is. Nem mindegy, hogy a burkolatot csavarhúzóval karcoljuk végig a nyitáskor, vagy nyitó műanyag pendével pettintjuk szét a megfelelő helyen. Bizonyos csavarok nyitásakor, pl a CPU hűtőnél kritikus, hogy pontos csavarhúzóméretet használjunk, mert a nagy erejű kötés csak így bontható a horony elnyíródása nélkül.

Speciális műveletek elvégzése: A Gamer laptopokban gyakran szükséges komplexebb műveletek elvégzése, mint például a hűtőpaszta cseréje vagy a ventilátorok szétszerelése és tisztítása. Professzionális szolgáltatók ezen lépéseket pontosan és hatékonyan tudják végrehajtani, meghosszabbítva a laptop élettartamát és javítva a teljesítményt.

Garancia megőrzése: A legtöbb professzionális szolgáltató olyan garanciát vállal, hogy a tisztítás során nem sérül meg a laptop. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltató vállalja a felelősséget a tisztítás közben esetlegesen bekövetkező problémákért.

Idő és pénz megtakarítása: A professzionális laptop tisztítás ára kedvező, az átlagos gamer gép árának 5%-át sem éri el, és a profi szoláltatással időt és az energiát is megtakarít. Ezzel párhuzamosan biztos lehet abban, hogy a munkát alaposan és hatékonyan végzik el.

Optimalizált teljesítmény és hűtés: Az általunk végzett gamer laptop tisztítás után a laptopod gyári, új állapotnak megfelelő teljesítményen fog majd működni. Ennek oka, hogy hővezető pasztából és hővezető lapból nálunk nem kérdés, hogy prémium minőséget használjunk.

Rugalmas megoldások: Professzionális szolgáltatóként ügyfeleink számára biztosítjuk a háztól házig szolgáltatást, mely keretében a helyszínen, otthonában, irodájában vesszük át gamer laptopját, és másnap ugyanott adjuk visssza a tiszta gépet. Egyedi egyeztetés alapján lehetőség van extra gyors tisztításra is, amikor egyik nap este (16-20 óra között) átvett gépét már másnap reggel (8-10óra) visszaszállítjuk 


Gamer Laptop Tisztítás Gyakorisága és Időzítése

A Gamer laptop tisztításának gyakorisága és időzítése fontos szempontok a hűtési hatékonyság és a megbízhatóság szempontjából. Az alábbiakban bemutatom, mire érdemes figyelni ezen a téren:

Dell Alienware Area51 Gamer Laptop Hátsó Szellőzőnyílás 2
Dell Alienware Area51 Gamer Laptop Hátsó Szellőzőnyílás 2

Tisztítás Gyakorisága:

 1. Rendszeres ellenőrzés: Győződj meg róla rendszeresen, hogy laptopod nem melegedik túl, szellőzőnyílásai nincsenek eltömődve. Ha azt hallod, hogy a ventilátorok hangosan zúgnak, állqndóan felpörögnek, a hőmérséklet emelkedik, vagy a teljesítmény csökken, ez jelezheti a tisztítás szükségességét.
 2. Évente vagy félévente: Általánosságban elmondható, hogy a Gamer laptopokat évente vagy félévente érdemes tisztítani, függően attól, mennyire használod a gépet. Az intenzív játék vagy kültéri használat gyorsabb por és a piszok felgyülemlést eredményezhet.
 3. Sűrűbb tisztítás, ha poros környezetben használod: Ha a laptopot poros vagy szennyezett környezetben használod (pl. kertben vagy háziállatokkal teli helyiségben), akkor a tisztítást gyakrabban, akár néhqny havonta is érdemes elvégezni.

Időzítés:

 1. Amikor nélkülözni tudja a gépet 1 napra: A legjobb akkor egyeztetni a tisztítási időpontot, amikor a laptopot 1 napra nélkülözni tudja. A laptop tisztítás Budapesten 24 órás átfutási idővel történik, de igény esetén lehetőség van 1 ejszakás tisztításra is esti átadással és reggeli átvétellel.
 2. Hűtőpaszta cseréje: Ha úgy érzi, hogy a laptop hőmérséklete tartósan magas, vagy a játékok közben túlmelegszik, érdemes a hűtőpaszta cseréjét azonnal beiktatni.
 3. Időben a problémák megelőzése érdekében: Sokkal hosszabb élettartamot lehet elérni egy gamer géppel, ha időben és rendszeresen történik a tisztítás. Ha a laptop hosszú távon meghálalja az alacsonyabb hőfokot, az alkatrészek hosszútávon egbízhatóak maradnak.

Az optimális tisztítási gyakoriság és időzítés a laptop használati módjától és a környezeti tényezőktől függ, de egy gamer laptopnál évente mindenképp javasolt a teljes tisztítás.

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakemberére!

Hívjon most, segítünk!


Hogyan Tisztítsd a Gamer Laptopodat Otthon?

Leginkább sehogy. Egyáltalán nem javasoljuk az otthoni gamer laptop tisztítást, mert bár látszólag egyszerű és költséghatékony megoldásnak tűnhet, azonban fontos kiemelni, hogy szakértelem nélkül könnyen kárt lehet okozni a gépben. A Gamer laptopok összetett szerkezetűek, és a helytelen tisztítási módszerek vagy eszközök használata komoly károsodáshoz, költséges javításokhoz vezethet. Ha nem tudjuk lebeszélni, az alábbi alapvető lépéseket, semmiképp se hagyja figyelmen kívül. Ezek betartása sem biztosíték a sikerre, de csökkenti a sérülések, különösen az áramütés, és végleges hardversérülés kockázatát. Az otthoni tisztítást csak saját felelősségére, és a személyi és laptop sérülés kockázatokat mérlegelve végezze el:

ASUS ROG Gamer Laptop Tisztítás: Levegő Beszívó Nyílások
ASUS ROG Gamer Laptop Tisztítás: Levegő Beszívó Nyílások
 1. Kikapcsolás, és áramtalanítás: Az otthoni tisztítás előtt mindig kapcsold ki a laptopot és távolítsd el a töltőt. Ezzel minimalizálhatod a villamos áramütés kockázatát. Figyelem! A laptop akkumulátora ilyenkor is töltéssel rendelkezik!
 2. Külső felületek tisztítása: Használj puha mikroszálas kendőt vagy antisztatikus ruhát a laptop külső felületeinek letörlésére. Azonban ügyelj arra, hogy ne használj túl nedves rongyot, vagy károsító vegyi anyagot. A nedvesség használata kritikus a képrenyő tiszításkor, ahol a kép alsó részén befolyva a kijelző vezérlőt azonnal leégetheti. Sose használj fröcskölő vagy túl nevdves rongyot a billentyűnél se, mert végleg tönkreteheted az érzékelő fóliát.
 3. Levegőzés és szellőzés: Otthon kompresszor ritkán áll rendelkezésre, de a sűrítettlevegő sprayt is csak ésszel szabad használni. A fújást követően párakicsapódás keletkezik, ami bekapcsolás után rövidzárat okozhat. A legjobb, ha nem műanyag szőrös ecsettel távolítod el a port.
 4. Burkolatok szétszedése: Bizonyos modellek esetében kifejezetten nehéz a laptop burkolati elemek eltávolítása a belső részek eléréséhez. Ha bizonytalan vagy a nyitás módjában, vagy kisebb erővel nem sikerül a nyitás, inkább fordulj szakemberhez. Egy törött burkolati elem pótlása legalább kétszer annyiba kerül, mint egy profi gamer laptop tisztítás.
 5. Hűtőrendszer ellenőrzése: Ha látod a hűtőrendszert, a bordákat és a ventilátorokat a port ecsettel tudod biztonságosan eltávolítani. Azonban a teljes szétszerelés, a hűtőbordák, ventilátorok alapos tisztítása és a CPU pasztázás otthon nehezen megvalósítható.

Számos ügyfelünk keresett már meg félresikerült otthoni tisztítás után, amikor a Gamer laptop összeszerelése nem, vagy csak részlegesen sikerült és a gép rosszabb esetben nem is indult már. Ilyenkor általában tucatnyi csavarral a markában érkezik a tulajdonos, és bár szívesen segítünk, általában csak plusz költséggel javítható a gép. Mindenkinek javasoljuk, hogy válassza a profi gamer laptop tisztítást, melynek költsége kevesebb mint fele annyi, mint bármilyen amatőr tiszítás során keletkező hiba utólagos javítása.


A Professzionális Gamer Laptop Tisztítás Lépései

A Gamer laptop tisztításának folyamata során számos szempontot figyelembe veszünk az eredményes, biztonságos és hatékony tiszítás érdekében. A legfontosabb mindig a laptop épségének megőrzése, a benne lévő hardver és burkolati elemek védelme. A profi tiszítás legfontosabb lépései:

Gamer Laptop Tisztítás: Brutális Hűtőborda Hátsó Kivezetéssel
Gamer Laptop Tisztítás: Brutális Hűtőborda Hátsó Kivezetéssel

A Professzionális Gamer Laptop Tisztítás Lépései

Teljes Idő: 3 óra

 1. Készülék kikapcsolása és áramtalanítása:

  A tiszítás megkezdése előtt minden esetben szabályosan leállítjuk és áramtalanítjuk a gépet. Az alvó üzemmódból indított tisztítás rendszerhibát okozhat.

 2. Környezet előkészítése:

  A gamer laptop tisztítása mindig karcolásmentes, tiszta, jól megvilágított helyen történik. Antisztatikus felületeket és eszközöket használunk, hogy minimalizáljuk az elektrosztatikus töltés lehetőségét, ami károsíthatja a készüléket.

 3. Külső felületek tisztítása:

  A laptop külső burkolatát, a billentyűzet, kijelző és ház felületeit, puha, száraz, vagy csak éppen nedves mikroszálas kendővel tisztítjuk. Sosem juttatunk a fleületre közvetlenül nedvességet.

 4. Burkolat és akkumulátor:

  A burkolatot a megfelelő pontokon, megfelelő irányban nyitjuk fel, így nem kell számolni a műanyag rögzítési pontok törésével. A nyitott gépben azonnal lehúzzuk az akkumulátort az alaplap töltő áramköréről. Ezzel biztosítható, hogy a gép tisztítás közben ne induljon újra.

 5. Szellőző nyílások tisztítása:

  Kompresszorral, sűrített levegővel és ecsettel eltávolítjuk a port a szellőzőnyílások és a jól hozzéférhető alkatrészek felületéről..

 6. Hűtőrendszer tisztítása:

  A teljes hűtőrendszer szétszerelésével, sokszor az alaplap kiszedését követően végezzük a hűtőventilátorok és hűtőbordák teljes tiszítását.

 7. Hűtőpaszta cseréje:

  A Gamer laptop tisztítás kritikus pontja a CPU hővezető paszta és a chipset hővezető lapkáinak cseréje. Mi erre minden esetben prémium minőségű pasztát és lapkákat használunk, ezzel biztosítva az ideális hőátadást.

 8. Bezárás és újraindítás:

  Miután végeztünk a tisztítással és pasztázással, a laptop belső összeépítése, a burkolati elemek visszahelyezése, majd az újraindítás és hőfok tesztelése következik.

 9. Akár 10C fokkal hidegebb gép:

  A Gamer laptop tisztítás során a minőségi anyagoknak és alapos munkának köszönhetően 5 vagy akár 10C fokkal is hidegebb lehet gépe a teljes 100%-os CPU szresszteszt során, mint a tisztítás előtt.

Estimated Cost: 18000 HUF

Tools:

 • speciális penge
 • műanyag burkolat nyitó
 • csavarhúzók

Materials: minőségi hővezető paszta minőségi hővezető lapok

A fenti lépések csak rövid betekintés adnak a profi tisztítási folyamatba. A teljes tisztítás laptop felépítéstől függően 1-3 órát is igénybe vehet.


Mikor érdemes Gamer laptop tiszításra hozni gépét?

Dell Alienware Area51 Gamer Laptop
Dell Alienware Area51 Gamer Laptop

A gamer laptopok  hűtő rendszeréenk megfelelő eszközök kiválasztása a Gamer laptop tisztításához elengedhetetlen a sikeres és biztonságos karbantartáshoz. Az alábbiakban bemutatom, mely eszközökre van szükség, és hogyan válaszd ki őket:

 1. Ha a gamer laptop nagyon hangos: Ha a játék indításakor azonnal teljes sebességgel kezdenek fel forogni a hűtőventilátorok, az annak a jele, hogy a borda porral telített, vagy a hővezető paszta kiszáradt, és időszerű a cseréje.
 2. Ha játék közben ingadozik az FPS szám: A CPU önvédelmi rendszere túlmelegedés esetén vissszaveszi az órajelet. Ezzel a processzor leégését megakadályozza, de a képkockaszám egy időre bezuhanhat.
 3. Ha a játék megakad: Bár SSD lassulás, vagy Memóriahiba is okozhatja, mégis a leggyakoribb megakadás ok a CPU lassulása, amikor a játék mechanikát a proci nem tudja olyan gyorsan számolni, mint a GPU a grafikát..
 4. Ha gamer laptopja legalább 1 éve nem volt tisztítva: Egy jó gamer laptop nagyon drága. Értékének 3-5%-át kell évente karbantartásra fordítani, hogy akár még 5-6 évesen is megbízható és stabil maradjon.

Gamer Laptop Tisztítás Biztonságosan

A Gamer laptopok tisztítása kiemelkedően fontos ahhoz, hogy a berendezésed optimális teljesítményt nyújthasson. Az otthoni tisztítás bár egyszerűnek tűnhet, eredménye szinte soha sem éri el a professzionális szolgáltatás szintjét. A rendszeres és megfelelő módon végzett tisztítás segít megelőzni a túlmelegedést, biztosítja a kiegyensúlyotott FPS számot és megelőzi a játék közbeni akadásokat, miközben hosszú élettartamot biztosít. A SzámítógépMentőnél nem csak a megfelelő tapsztalattal rendelkezünk, de a speciális eszközök és anyagok használatával biztosítjuk a gép számára a gyári új, vagy akár anál nagyobb teljesítmény elérését is tisztítás után.

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakemberére!

Hívjon most, segítünk!