Mesh Wifi Hálózat építés - Deco X50-el

MESH WiFi 

Mi az a Mesh Wifi hálózat?

A Mesh Wifi hálózat a 2023-ban a legnépszerűbb téma a technikai beállítottságú, és igényes ügyfeleknél. A korábban csak szállodákban, rendezvényhelyszíneken használt, drága Mesh Wifi rendszerek mára a céges, és az otthoni környezetben is elérhetővé váltak. A Mesh Wifi ígérete nem kevesebb mint a gyors, és megbízható Wifi kapcsolat az egész lakásban, úgy hogy kifejezetten szép, design-os eszközöket kell közben nézegetnünk. De mennyi igaz a Mesh Wifi életérzésből, és hogyan válthatjuk be az ígéreteket?

Miért érdemes Mesh Wifi hálózatot kiépíteni?

Deco X50 LAN Portok - Mesh Wifi Halozat-Kiépítés

A Mesh egyik fő előnye, hogy a Wifi hálózati eszközök kinézete esztétikus, antennáikat egy stílusos kocka vagy henger alakú eszközbe rejtették, így könnyedén illeszkednek a modern otthonok vagy irodák enteriőrébe. Emellett pl. egy TP-Link Deco Mesh Wifi rendszer segít megoldani a Wifi lefedettségével kapcsolatos problémákat is. A technikai megoldás egyszerű: egy fő Mesh Router eszköz kapja a bejövő internetet és az vezetékesen, vagy ha nincs más mód, vezeték nélkül továbbítja azt a többi Mesh állomásnak. A megfelelően beállított Mesh Routeres Wifi hálózat így képes nagyobb, hosszúkás vagy emeletes házakban is teljes Wifi jel lefedettségét biztosítani.

Wifi 6 Mesh hálózat: Extra sávszélesség midenhol

Míg a belépő szintű Mesh Wifi megoldások a már megszokott 2,4 és 5Ghz-es kétsávos Wifi „AC” megoldást és a gyakorlatban 400-600Mbps sebességet kínálnak, a középkategóriától elérhető a Wifi 6, vagyis az AX szabványos hálózat, ami valóban tudja akár a 800-1000Mbps sebességű netet biztosítani. E mellett a Mesh routerek általában rendelkeznek plusz LAN kimenetekkel is, melyekről 1Gbps sebességben vételezhetünk netet kábellel.

Deco X50 több szintes házban - Mesh Wifi Router hálózat

Egyetlen Wifi hálózat az egész lakásban

A Mesh hálózatban a két Wifi sáv és az összes Mesh router eszköz ugyanazon a Wifi hálózati néven (SSID) szolgáltatja a netet, így el lehet felejteni, hogy a lakás különböző pontjain az ott elhelyezett router Wifi-jére külön keljen csatlakozni. Az azonos Wifi név segítségével a Mesh központ segít az egyes klienseknek, hogy mindig a legközelebb lévő, és legjobb kapcsolatot biztosító eszközhöz kapcsolódjanak, nincs több szakadás, vagy lassulás a kapcsolat váltáskor.

Mesh Wifi extra felügyeleti szolgáltatások

A rendszer minden eleme összeköttetésben van a központi Mesh routerrel, így a teljes hálózaton egységesen tudja biztosítani a tűzfalat, a szülői felügyeletet, és az IoT védelmet. Az okostelefonos alkalmazásokkal meghatározható az internet használati idő, vagy akár Wifi csend is beállítható egy családi ebéd, vagy program idejére.

Vendég hálózat okos szabályokkal

A Mesh rendszerekben lehetőség van Vendég (Guest) hálózat kialakításra is a vendégek, vagy ügyfelek számára teljesen nyílt, szabad Wifi-t biztosítva. Ráadásul a vendéghálózatnál általában fejlett szabályozási lehetőséggel le lehet tiltani pl. a többi számítógép elérését, vagy korlátozni lehet a sebességet.

Mikor érdemes a Mesh Wifi hálózatot választani?

Deco X50 3-as csomag nagyobb ház Mesh Wifi hálózatának kiépítéséhez

A Mesh Wifi hálózatot a következő esetben javasoljuk:

 • Ha a lakás vagy ház 100-150 négyzetméter feletti.
 • Ha a ház több szintes.
 • Ha fontos az esztétikus hálózati eszköz megjelenés.
 • Ha igény a stabil Wifi lefedettség minden helyiségben.
 • Ha több router kell a lefedettséghez és szeretne szülői felügyelet szolgáltatást.

Mennyibe kerül a Mesh Wifi hálózat kiépítése?

A Mesh Routeres Wifi hálózat építésének ára a lakás, ház vagy iroda méretétől, az elvárt sebességtől és a várható kliensek számától függ. Általánosságban elmondható, hogy a hagyományos hálózat árának duplája egy Mesh Wifi rendszer, de meglévő hálózat esetén a különbség akár elenyésző is lehet. A kiépítés során felmerülő költségek közé tartoznak a Mesh Wifi routerek beszerzése, az esetlegesen szükséges kábelek és tartozékok, valamint a telepítés és router konfiguráció költségei. Fontos megjegyezni, hogy hosszútávon az előnyök, mint a megbízhatóbb lefedettség, a központi felügyelet, és a jobb internetsebesség a legtöbb 100nm feletti lakásban optimális döntéssé teszik a kezdeti kicsit nagyobb beruházást.

Mire érdemes odafigyelni a Mesh Wifi hálózat beállításakor?

A Mesh hálózatok kiépítésekor fontos odafigyelni néhány dologra. Bár a Mesh Wifi csomagokhoz ingyen adnak mobilos alkalmazást, a Mesh Wifi akkor lesz igazán megbízható és gyors, ha szakember határozza meg, méri ki a hozzáférési pontok ideális helyét, tervezi meg a hálózat felépítését és állítja be azt. A szekértő tudja előzetesen felmérni azt is, hogy a felhasználók és eszközeik valójában milyen szintű Mesh rendszert igényelnek. A hálózati problémák elkerüléséhez elengedhetetlen, hogy hozzáértő határozza meg az egyes elemek összekötési sorrendjét és módját.

Deco X50 Poe - MEsh Wifi hálózat szállodákba, éttermekbe

PoE Mesh Wifi rendszer szállodákba, vendéglátó helyekre

A Mesh rendszerek egy speciális fajátja a szállodákba, nagyobb éttermekbe, rendezvény helyszínekre tervezett PoE (Power Over Ethernet) képes hozzáférési pontokból épített hálózat. Ebben a speciális Mesh rendszerben egy központi PoE Switch kapja a bejövő internetet, és UTP kábelen keresztül kapcsolódik az épületben elhelyezett akár több tucat Mesh hozzáférési pontokhoz (Access Pont). Az UTP kábelen viszont nem csak a Gigabites sebességű internet, hanem a Mesh hozzáférési pontok áramellátása is megtörténik. Így lehetséges pl. a kis korong alakú Mesh eszközök elhelyezése a folyosókon, közös terekben rejtett kábelezéssel, a falra vagy az álmennyezetre szerelve. Ezzel akár több 1000nm-es épületek teljeskörű Wifi lefedettsége megoldható.

Mennyi idő szükséges a Mesh Wifi hálózat kiépítéséhez?

A Mesh Wifi hálózat kiépítéséhez szükséges idő nagyban függ az adott helyszíntől és igényektől. Az első lépés mindig egy alapos felmérés, ahol a meglévő hálózatot, lefedettséget és esetleges akadályokat ellenőrizzük. Emellett rögzítjük a felhasználók igényeit, hogy pontos ajánlatot tudjunk adni a rendszer kiépítésére. Az ajánlat elfogadása után a kiépítés akár 24 órán belül megkezdődhet és általában 2-6 órát vesz igénybe.

Miért válasszon minket a Mesh Wifi hálózat kiépítéséhez?

 Nem kell soká várnia, szakértőnk gyors és pontos munkát végez: 

 • Akár a mai napon kimegyünk Önhöz felmérni jelenlegi hálózatát.
 • Pontos ajánlatot adunk az ideális Mesh Wifi rendszerre.
 • Akár 24 órán belül megkezdjük Mesh Routeres Wifi hálózata kiépítését.
 • Száz és száz Wifi hálózat beállítás tapasztalatával segítjük stabil nethez.
 • Figyelembe vesszük egyedi, extra igényeit.
 • Nincs lehetetlen, ha kell, födémet törünk a 100%-os erdeményért!

Ne maradjon le, legyen Önnek is Mesh Wifi Hálózata akár 24 órán belül!

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Lehet Mesh Wifit használni kis lakásban?

Igen, Mesh Wi-Fi hálózatot használhat kis lakásban is, de 100nm alatt maximum 2 Mesh eszköz elhelyezése lehet szükséges. Kis lakásban akkor indokolt az ilyen rendszerek használata, ha van olyan nagyobb falfelület, ami leárnyékolja a Wifi jelet. Ez általában vasbeton tartófal, vagy pillér.

Hányas Mesh Wifi csomagra lesz szükségem?

A Mesh routerek ideális számát a ház vagy lakás mérete, elrendezése, emeleteinek száma és a fő és elválasztófalak anyaga is befolyásolja. Nagyobb házak esetén minden esetben javasoljuk, hogy kérje az előzetes helyszíni felmérést, hogy új Wifi hálózata pont a megfelelő számú routerrel kerüljön megtervezésre.

Miért nem működik jól a Mesh Wifi hálózatom?

Bár a marketing szövegek alapján bárki, egyszerűen beüzemelheti a Mesh rendszert, a képességek teljes kihasználásához, a stabilitáshoz elengedhetetlen egy szakértő. Míg egy 50nm-es lakásban könnyű eltalálni a jó helyet 2 Mesh routernek, 100nm-től már csak méréssel lehet stabil Mesh hálózatot beüzemelni.

Melyik Mesh Wifi márkát válasszam?

Minden gyártónak vannak belépő szintű, komolyabb és professzionális Mesh rendszerei. Mi legtöbbször a TP-Link Deco széria közepes árú eszközeit telepítjük, de a Mercusys Halo, Ubiquiti vagy Xiaomi eszközöket is finomhangoltunk már.

Kötelező a vezetékes hálózat a Mesh Wifi-hez?

A gyors helyi Ethernet hálózat nem feltétele a Mesh kiépítésének, de ahol csak letőség van rá, kihasználjuk. A manapság kiépített LAN hálózatok Cat5e kábellel 1 Gigabites sebességet biztosítanak. Ha ilyennel tudjuk összekötni a Mesh routereket, sokkal gyorsabb és stabilabb lesz a Wifi sebesség.

Ha nincs bekábelezve a ház, tudnak kábelt is húzni?

A legtöbb házban van lehetőség a meglévő fali csövezésben, a padláson vagy akár kábelcsatornában való utólagos UTP kábelezésre is. Ezt a felmérés során ellenőrizzük, és eleve így készítjük egyedi ajánlatunkat.

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!