SSD beepites SSD re valtas HDD rol koltoztetessel

Egyre több ember választja ma már az SSD-t (Solid State Drive) a hagyományos merevlemez helyett a számítógépében. Az SSD gyorsabb, csendesebb és megbízhatóbb tárolóeszköz, amely jelentősen felgyorsíthatja a számítógép működését.

Az SSD beépítéstől azért fél mégis a legtöbb hagyományos HDD-t használó, mert ilyenkor újra kell telepíteni a Windows-t, az összes programot, és az adatokat is menteni kell. Vagy mégsem?!

A SzámítógépMentő szakembere biztosítja Önnek a zökkenőmentes SSD beépítést adatmentés, Windows vagy bármilyen program újratelepítése nélkül, akár még a mai napon.

Miért váltson SSD-re?

Az SSD-k számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos merevlemezekkel szemben. Először is, az SSD-k sokkal gyorsabbak a merevlemezeknél, ami jelentősen felgyorsítja a rendszer betöltési időt és az alkalmazások futását. Emellett az SSD-k csendesebbek, mivel nincs mozgó alkatrész bennük, és kevesebb energiát fogyasztanak, így a laptopok akkumulátorára is kedvező hatással vannak. A mai HDD-k olvasási sebessége 100Mb/s körül mozog, de egy átlagos SSD s legalább 500Mb/s-ra képes, míg fejlettebb társai akár 3500Mb/s-os olvasási sebességgel táltosítják meg akár a régebbi gépeket is.

SSD kiválasztása és vásárlása

Az SSD-k általában kisebb tárolókapacitással rendelkeznek, mint a merevlemezek, így fontos meghatározni, hogy mennyi tárhelyre van szüksége, és ennek megfelelően választani. Bár a mérettel kapcsolatban már Önnek is biztos van elvárása, tudja, hogy 256, 512Gb-os vagy esetleg 1-2Tb-os SSD-t szeretne, nagy esély van rá, hogy a SATA, M2 Sata és M2 MVME (PCIe) már elbizonytalanítja. Nem is beszélve a PCIe 3.0, 4.0 és 5.0 szakkifejezésekről, melyek mind befolyásolják, hogy az új SSD egyáltalán beszerelhető-e a gépbe és milyen sebességgel fog működni.

A SATA SSD-k az olcsóbb és egyetemesebb lehetőséget jelentik, míg az NVMe SSD-k nagyobb sebességet és teljesítményt kínálnak, de általában drágábbak. Fontos meghatározni, hogy melyik típus lenne a legmegfelelőbb az Ön igényeinek és költségvetésének.

A megfelelő méret, típus és árkategória kiválasztásában szakemberünk sok éves tapasztalatával lesz segítségére .

Adatok biztonsági mentése, Windows költöztetés

Mielőtt elkezdené a HDD-ről való költözést, logikus, hogy minden fontos adatáról biztonsági mentést készítsen. Ez magában foglalhatja a dokumentumokat, fényképeket, videókat, illetve a programok listáját és telepítőfájljait. Az adatok biztonsági mentése segít megelőzni a véletlen adatvesztést vagy a hibás költöztetésből adódó problémákat.

Szerencsére van ennél a hosszadalmas folyamatnál egyszerűbb megoldás is: a Windows költöztetése, az úgynevezett rendszer migrálás, amely során egy célszoftverrel a teljes Windows-t, a programokat, és az adatokat is egy lépésben, kb. 1 óra alatt átköltöztetjük.

Nem lesz baja a Windows-nak a költöztetéstől?

A Windows költöztetés során kicsit becsapjuk a Microsoft operációs rendszerét. A költöztetés során csak egy külső SSD-ként csatlakoztatjuk az új meghajtót, de amikor kész a másolás, betesszük a régi HDD helyére. Ezzel a Windows pontosan úgy indul el, mint előző alkalommal, csak már SSD-ről.

Mennyi ideig tart a HDD-ről SSD-re költöztetés?

Az SSD kiválasztása és beszerzése a számítógépének pontos típusa alapján akár a mai napon is lehetséges. Az SSD beszerelése asztali számítógép esetén 10-15 perc, laptopnál 15-20 perc. A teljes Windows és adatköltöztetés ideje nagyban függ attól, hogy mostani C meghajtóján mennyi adat van összesen. Adatmennyiségtől függően a következő másolási időkkel lehet számolni:

 • 100Gb-ig – 30-45perc
 • 200Gb-ig – 60-80 perc
 • 300Gb-ig – 80-100 perc
 • 400Gb-ig – 100-120 perc
 • 500Gb-ig – 200-220 perc

mint már biztosította az adatok biztonsági mentését és megvásárolta az SSD-t, elkezdheti a HDD-ről való költöztetést. Ehhez használhat különböző szoftvereket, például a Samsung Data Migration vagy a EaseUS Todo Backup programot. Ezek a szoftverek lehetővé teszik az egyszerű és biztonságos adatátvitelt a merevlemeztől az SSD-re. Először telepítse a szoftvert, majd kövesse az utasításokat a költöztetés befejezéséhez.

Mennyibe kerül a HDD-ről SSD-re váltás?

Az SSD-re váltás a beszerzési árából, az SSD beépítés és a teljes költöztetés díjából áll. 2023 augusztus 31-ig akciónk keretében most akár ingyen elvégezzük a költöztetést!

 • 128Gb-os SSD, 100Gb adat költöztetéssel 10 + 10 = 20eFt helyett csak 15eFt
 • 256Gb-os SSD, 100Gb adat költöztetéssel 15 + 10 = 25eFt helyett csak 20eFt
 • 256Gb-os SSD, 200Gb adat költöztetéssel 15 + 20 = 35eFt helyett csak 25eFt
 • 512Gb-os SSD, 200Gb adat költöztetéssel 20 + 20 = 40eFt helyett csak 30eFt
 • 512Gb-os SSD, 300Gb adat költöztetéssel 20 + 30 = 50eFt helyett csak 35eFt
 • 512Gb-os SSD, 400Gb adat költöztetéssel 20 + 40 = 60eFt helyett csak 40eFt
 • 512Gb-os SSD, 500Gb adat költöztetéssel 20 + 50 = 70eFt helyett csak 45eFt

Utolsó lépések és beállítások SSD beépítés után

Miután sikeresen költöztettük az adatokat a HDD-ről az SSD-re, szükség lehet néhány utolsó beállításra. Először is, a BIOS-ban ellenőrizzük az SSD-t, mint elsődleges rendszer meghajtót. A Windows első indulása után lekérdezzük az aktiválás státuszát, hogy a későbbiekben semmiképp se legyen frissítési hiba. Ezután elvégezzük a Windows frissítését és az egyéb szükséges illesztőprogram és firmware telepítéseket, valamint teszteljük a telepített programok működését.


Az SSD-re váltás jelentősen gyorsítja a számítógép és a programok indulását, az adatok elérését. A megfelelő SSD kiválasztásával, az adatai is nagyobb biztonságban lesznek, mint a hagyományos wincsesztereken és a szakember által végzett költöztetési eljárással zökkenőmentesen és gyorsan áttérhet a merevlemezekről az SSD-re. Ne habozzon kihasználni az új technológia által nyújtott előnyöket, tapasztalja meg a villámgyors Windows indulást és mondjon búszút a homokórázásnak Ön is!

Menjen biztosra, az SSD beépítést bízza a Számítógép Mentő Szakemberére!

Hívjon most, segítek!