Snapdragon X processzorok érkeznek a Windows számítógépekbe

A mobil processzorokkal jól ismert Qualcomm Snapdragon X processzorokkal érkeznek a Windows-os számítógépekbe.

Mobil Snapdragon X processzor számítógépbe?

Snapdragon X processzorok érkeznek a Windows számítógépekbe
Snapdragon X processzorok érkeznek a Windows számítógépekbe

Már októberben bemutatja a Qualcomm az Androidos telefonokból ismert, és piacvezető Snapdragon processzorok PC-be szánt, Snapdragon X szériás processzorait. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy miért lenne érdekes egy ARM mobilos processzor a számítógépben?

Apple M1 és M2 szintű processzor PC-e?

Az ARM procikjal már többen is próbálkoztak, de igazi sikert mostanában csak az Apple tudott elérni amikor a laptopokban az Inter i7, i9 helyett ismert ARM alapú M1 majd M2 CPU-t pakolt. Ez a központi egység a MacBook-okban legendás sebességet és üzemidőt biztosít. A Snapdragon X nem kevesebbet ígér, mint az ilyen processzorok új generációját, amik végre a Windows-os PC-kben is elérhetők lesznek.

Mesterséges intelligencia NPU-val

Az új Snapdragon X processzorok dedikált NPU-val érkeznek majd, amik az AI (mesterséges intelligencia) alkalmazások gyorsításáért felelősek, és a processzorok energiafogyasztása annyira optimalizált, hogy laptopokban egy feltöltéssel akár több napos működést tesznek majd lehetővé.

A kérdés csak a szoftveres támogatottság

Mint minden hardver esetében, a Snapdragon X processzoroknál is a siker záloga a szoftveres támogatottság lesz. Bár az Intelnél is gyárnak az MI képességekre, mégis valószínű, hogy a Microsoft a hamarosan érkező MI központú Windows 12-ben ezúttal nyitni fog az új hardverekre, ezáltal biztosítva az új Windows verzió minél gyorsabb térnyerését.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük