Fizethet az intel az eltitkolt sebezhetoseg miatt

Az Intel ellen a Dawnfall nevű biztonsági rés miatt csoportos pert indítottak. Ha a bíróság megalapozottnak ítéli a keresetet, az Intel akár több száz dollárt is fizethet vásárlóinak.

Dawnfall titkolózás fél évtizede

A Dawnfall sebezhetősegről a gyanú szerint az Intel már 5 éve tudott, de a helyett, hogy javitast adott volna ki, eltitkolta azt, sőt újabb processzor generációkon használta a hibát tartalmazó megoldást.

A hackerek bármihez hozzáférhettek

A sebezhetőség súlyosságat mutatja, hogy a hackerek a mit sem sehtő tulajdonosok minden adathoz szabadon hozzáférhettek. Persze nem ez az első eset, hogy nagyvállalat sebezhetőség titkol el, de a fél évtizedes szőnyeg alá söprés rekordnak számít a szektorban.

A downfall miatt perelik az intelt
Miért nem segített az Intel?

Miért nem javított az Intel?

A processzorgyartó titkolózásának nehezen magyarázható a morális alapja, de az ok egyszerűen az, hogy a sebezhetőseget javító megoldás akár 50%-al is csökkenti a processzorok számítási sebességet. A jó kérdés az, hogy miért nem javították legalább titokban, a következő processzorokban a hibát?

Példátlan lenne a kártérítés mértéke

A per indító azzal érvelnek hogy az eladott processzorok a hibajavítást követően nem nyújtanak olyan teljesítményt amiért a felhasználók fizettek. Ha az intelt valóban kötelezik a felhasználók kártalanítás ára akkor ott lesz soronként akár több száz dolláros kártérítés fizethetnek. Ilyen mértékű kártérítésre biztonsági hiba miatt még nem volt példa.

Ne legyenek illúzióimk!

Persze a processzor gyártás annyira bonyolulttá vált hogy szinte elképzelhetetlen hogy a konkurencia termékeiben ne legyenek hasonló biztonsági rések. Csak abban reménykedhetünk hogy az AMD és a most feltörekvő ARM processzor gyártók esetleges hibái kisebb teljesítmény csökkenés bárány javíthatók lesznek majd.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük