Egyre tobb amd ryzen processzort adnak el

Az AMD Ryzen processzorcsalád évek óta valós alternatívája az Intel i3, i5, i7, i9 sorozatnak. Idén nagyot erősödött az eladás, kezdünk megbízni a piros CPU-kban.

Az AMD Ryzen és Epic cpu-k eladása óriási növekedésben

A hagyományosan Intel által uralt pricesszorpiacon évről évre bizonyít az AMD. Lassan, de biztosan kúszik fel a piaci részesedés. 2023-ban az előző év 13,9%-áról 19,2%-ra tudott erősíteni asztali gépekben, ami 38%-os növekedés. Hasonlóan laptopokban már 19,5%, szervereken pedig 23,3% az AMD processzorok eladási aránya.

Miért építek én is egyre több AMD konfuguráció?

Olcsóbbak az AMD processzorok

A belépő szintű AM4-es Ryzen 3 4100 processzor 4 maggal, 8 szállal már 27eFt körül elérhető, de a 6 mag 12 szálas Ryzen 3 4500-ert sem kell többet fizetni 30eFt-nál. Ezzel szemben az Intel belépő szint az i3-10100f 30eFt, a 6 mag 12 szálas i5-10400F viszont már 40eFt körüli áron volt utoljára kapható. A 3eFt különbség meg kevésbé, de a 10eFt-os már jobban számít új gép építésnél is.

Biztosabb árukészlet AMD prociból

Míg a Ryzenek biztosan elérhetők, a 10. Generációs Intel processzorok egyszerűen kikopnak a kereskedésekből. Leváltották őket a 12. Generációs CPU-k, amelyekhez viszont az LGA 1700-os foglalatos alaplapok kellenek. Ezek az LGA1200 és AM4-es alaplapok 25eFt-os árához képest 35eFt-tól kezdődnek. Itt további 10eFt-ot lehet spórolni az AMD-re épülő gépekkel.

Az Ryzenek jól kihajtják az Nvidia RTX GPU-kat

Gamer gépeknél kritikus pont a CPU és GPU teljesítmény összehangolása. Az AMD procik jó alapot adnak nagyobb teljesítményű GPU-knak is, főleg a mostanában jellemző, nagy processzorigényű játékokban.

Már nem probléma az AMD kompatibilitás

Korábban a legnagyobb érv az Intel mellett a hang- vagy videóvágó munkaállomásoknál, zeneszerkesztésnél és 3d tervezésnél, modellezésnél az volt, hogy ezen szoftvercsomagok sokkal kiszámíthatóbban működtek Intel processzorokkal, mint AMD társaikkal. Az elmúlt 5-6 évben viszont az AMD kikerülhetetlenné vált, így minden profi szoftvert felkészítettek már a Ryzenekkel való teljes kompatibilitásra.

Meddig nőhet az AMD?

Nehéz megjósolni a jövőt, de ha az AMD a kedvező árazással tartani tudja a piacnyerési tendenciát, jövőre akár 25%-ot, 3-4 éven belül akár a 40-50%-ot is elérheti. Ezt talán csak a Qualcomm Snapdragon X processzorcsaládja tudja keresztbe húzni, ha az valóban elhozza az ARM processzorok felemelkedését a PC-s piacon.

Addig is használjuk ki az AMD processzorok adta kiváló teljesítményű megoldásokat kedvező árakkal.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük