Internetes csalas elkerukes 2024

A legfrissebb adatok szerint az internetes csalással ellopott pénzek negyed év alatt 50%-al 9,5 milliárd forintra emelkedtek. Ne legyen áldozat, mutatjuk, hogy mire kell figyelni, és mit tegyen ha már megtörtént a baj!

Sosem biztos, ki van a telefon túloldalán: Telefonszám hamisítás

Bárki egyszerűen elérheti, hogy más, pl. az OTP bank, vagy a szomszédunk telefonszámat jelezze ki telefonunk, amikor felhív minket, hangzott a szakértő leírása a Radió1 reggeli műsorában. A műsorban direkt nem is mondták el, hogyan lehet ezt elérni, de míg a csalás évekkel ezelőtt komoly technikai tudast igényelt, mára egyszerűen néhány Viop rendszerben annyira egyszerű, hogy csak egy webes felületen kell beírni, kinek a számát jelezze ki hívóként a telefon.

A hívószám hamisitás nem csak egyszerű és gyakorlatilag filléres árverés, de elkerülésére jelenleg nincs is technikai megoldás. Egyet tehetünk:

A telefonszáma alapján senkiben se bízzunk meg! Feltételezik, hogy a telefonszám hamis!

A Microsoft ügyfélszolgálat sosem hív fel

Nagyon elterjedt átverési módszer, hogy a Microsoft ügyfélszolgálat nevében keresnek meg azt állítva hogy távolról érzékelték, hogy valaki megfertőzte a számítógépünket.

Valóban létezik a microsoft ügyfélszolgálat de ez elsősorban windows vagy office telepítés során az aktiválásra használható.

Nem nehéz belátni hogy néhány ezer vagy 10000 ft-intervásárolt szoftverünk esetében nem reális hogy a szoftver gyártója távolról folyamatosan figyeli a számítógépünk esetleges vírusfertőzését. Egyszerűen anyagilag nem lenne fenntartható egy ilyen szolgáltatás.

A microsoft ügyfélszolgálat sosem fog minket közvetlenül megkeresni. Ha valaki ezt állítja a telefonon az biztosan csaló.

Átverős Bank Ügyfélszolgálati telefonhívások

A bankok szinte sohasem keresik fel ügyfeleiket telefonon. Ez alól egyetlen kivétel van, ha egy bankszamlaról szokatlanul nagy összeg utalását kezdeményezzük, egyes bankok az utalás teljesítese előtt felhívhatnak

Ilyenkor a bank alkalmazottja bemutatkozik és elmondja  hogy szokatlan összegű utalást indítittak, és csak annyit akar megtudni, hogy valóban mi kezdeményeztük az utalást.

Ilyenkor kizárólag az utalás összegét és a számla típusát kérdezi meg tőlünk! Ha bármilyen más adatot kérdezd meg tőlünk biztosak lehetünk benne hogy csalókkal van dolgunk.

Banki ügyfélszolgálatnak se adjon meg soha banki adatokat. Ha a bank felhív minket egy nagyobb utalás miatt az ügyfélszolgálat konkrétan egy utalási összegre fog rákérdezni. Egy megerősítéső igen válaszon kívül soha semmilyen más információt ne adjunk meg telefonban!

Teamviewer, Anydesk távoli segítsegnyújtás

A számítógépes hibaelhárítás népszerű eszköze a teamviewer és az ennyi deszk edett távoli elérési program. Pár ezek a szoftverek alkalmasak a távoli számítógépes hiba elhárításra egyben a csalók kedvelt eszközei is.

Soha ne adjunk hozzáférést ilyen programokhoz ismeretlen az embereknek vagy cégeknek.

Ha megtörtent az átverés, forduljolunk szakemberhez!

Ha valamiért mégis átvertek minket azonnal forduljunk bankunkhoz, majd a rendőrséghez a számítógépet kapcsoljuk ki, amíg egy szakember el nem végzi annak vizsgálatát.

Bankkártyás csalás vagy átutalás esetében és lehet lehetőség a banki rendszerben az átverés kezelésére. A rendőrség is egyre nagyobb tudással rendelkezik az ilyen átverések kezelésében. Ugyanakkor a rendőrség nem fogja vállalni az érintett számítógép és mobiltelefon tisztítását hogy csalók a továbbiakban már ne tudjanak további pénzt leemelni számlánkról.

Ilyen esetben a számítógép mentő szakértője el tudja végezni az érintett számítógép és mobil adatmentését majd a teljes tisztítást a telefon gyári állapotraállításával és a számítógép újra telepítésével. Ezzel tudjuk biztosítani a kártékony alkalmazások biztos eltüntetését.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük