SPR532 kartyaolvaso hiba

Az ügyvédi munka elengedhetetlen kelléke a Microsec kártyaolvasó a digitális azonosításhoz, aláíráshoz. De mit lehet tenni, ha a kártyaolvasó egyik napról a másikra nem hajlandó működni?

Microsec SPR532 kártyaolvasó hiba

A minap egy ügyvéd ügyfelemhez érkeztem, akinél az SPR532 kartyaolvasó több éves működés után egyszer csak megállt. A korábbi IT-s távolról próbálta rendbetenni a kártyaolvasót nem sok sikerrel.

Microsec ügyfélszolgalat

Az ügyfelem beszélt a Microsec ügyfelszolgálattal, akik az inteligens kártya szolgáltatás újraindítását, új felhasználói profil készítést vagy Windows újratelepítést javasoltak.

20231201 061405 1
Inteligens kártya szolgáltatás

A helyszínre érve ellenőriztem az inteligens kártya és a kapcsolódó szolgaltatasok futását. Bár a szolgáltatáskezelőben látszólag futott a kártya kezelő, a parancssoros certutil.exe -scinfo csatlakoztatott kártyával sem tudta felismerni az eszközt.

Kártyaolvasó hibaelhárítás

20231201 061506 1
Microsec driver és szoftver újratelepítés

A hibaelhárítás unalmas és hosszú folyamata helyett álljon itt egy lista a sakkjátszma szerű harcról:

  • Új felhasználói profil letrehozás
  • Lemez és rendszerváltás ellenőrzés
  • Windows és driver frissítés
  • Teljes kártya és microsec driver újratelepítés
  • Windows csökkentett mód teszt
  • Teszt ssd-n teljes Windows újratelepítes
  • Driverek egyenkénti letiktása
  • Rendszer klónozás és tesztelés másik gépen
  • Tesztelés másik kartyaolvasóval

Az érdekes az volt, hogy a kartyaolvasó másik laptopon újratelepítve azonnal működött.

Microsec ügyfélszolgálat #2

Mivel a kártyaolvasó másik számítógépben problémamentesen működött ki lehetett zárni a hardveres hibát. A Microsec ügyfélszolgálatot újra felhívtam és a technikai segítségnyújtó elismerte, hogy előfordul olyan windowsos környezet amiben a kártyaolvasó a háttérszolgáltatás futása ellenére sem működik. Megoldást sajnos nem tudott javasolni a probléma megoldására így a hibaelhárítás a szervizben további két napig folytatódott.

Megoldás: Windows újratelepítés másik számítógépen

20231201 061536
SPR 532 kártyaolvasó javítva

Végül a megoldás az volt, hogy az ssd-t kiszerelve a Windows egy másik számítógépen került a Windos újratelepítésre. A friss Windows az eredeti számítógépbe visszahelyezve immár stabilan kezelte a kártyaolvasót. Egyáltalán nem vagyok híve a Windows újratelepítésnek, hiszen az esetek 90%-ában a rendszer javítható más módon is. Ebben az esetben viszont kizárólag ezzel a módszerrel lehetett az adott számítógépen újra működésre bírni a mikrosec kártya olvasóját.

Windows adatmentés

Az újratelepítés során elvégeztem a korábbi rendszerről a teljes adatmentést így az érzékeny adatok valamint a teljes telepített programlista is rendelkezésre állt az új rendszeren. Programok újratelepítése zökkenőmentes volt, így az új Windows azóta is biztosítja az ügyvédi munka elvégzéséhez a Microsec rendszer aláírási szolgáltatását.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Egy gondolat a(z) Ha a Microsec kártyaolvasó nem működik”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük