Adatmentes leesett wincseszterrol

A hordozható, külső wincseszterek még az SSD-k elterjedése ellenére is a leggyakrabban használt külső adathordozók. De mit lehet tenni, ha a külső HDD leesett és az adatok nem olvashatók róla?

A HDD érzékeny a külső fizikai behatásokra

A wincseszterekben forgó mágneses lemezek vannak, melyekre mozgó fejekkel írjuk az adatokat. A lemez és fej távolsága annyira kicsi, hogy a legkisebb ütődes hatására is megsérülhet a lemez vagy a fej, ezzel adatvesztést okozva.

10cm esés is elég

A HDD kikapcsolt állapotban kevésbé sérülékeny, mert a fejek parkolópályara kerülnek. Sokkal nagyobb a baj, ha a külső HDD hasznalat közben pottyan. Ilyenkor már egy 5-10cm-es esés is végzetes károkat okozhat.

A héten pont egy ilyen esettel találkoztam: a külső HDD másolás közben esett le a számitógepről. Mindössze 10cm-t zuhant, a kábel megtartotta, de ez épp elég volt, hogy RAW állapotban kerüljön. A RAW állapotban egyszerűsitve a lemezen tárolt fájlokat leíró adatok, a fájlrendszer sérül, így élveszik a teljes könyvtárszerkezet és a fájlnevek, dátumok. Mivel ezek a lemez egy külön részén találhatók, az adatok nagy része még fizikailag megmarad, de csak speciális szoftveres vagy hardveres megoldással lehet visszanyerni.

A konkrét esetben az 1TB-os hddről szerencsere sikerült a teljes 554GB-os adatmennyiseget visszanyerni. Ráadásul lehetőség volt a fájlrendszer rekonstrukciójára is, így a 30 évnyi családi képi anyag csoportosítasa is megmaradt.

A HDD sérülések biztos jelei

Van néhány intő jel, amikor érdemes a külső hdd-t azonnal szértőhöz vinni. Ha időben cselekszünk, az adatmentés akár 100%-os is lehet, és az 80-100eFt-tól induló hardveres mentési eljárás helyett a 30-50eFt-os szoftveres adatmentési megoldással is megúszhatjuk a kalandot:

  • A wincseszter írasi/olvasási sebessége csökken
  • Bizonyos könyvtárak vagy fájlok nem okvashatók
  • A számítógép belassul, ha a hdd rá van csatlakoztatva
  • A betűjel megjelenik, de nem nyitható meg a meghajtó
  • A betűjel sem jelenik meg
  • A HDD kattog vagy nyikorog

Az adatmentés folyamata külső hdd esetén

Adatmentés beviszgálás

Az adatmentés mindig egy rövid beviszgálási rutinnal kezdődik. Ilyenkor az adathordozót egy erre kialakított külön, optimalizalt számítógépre csatlakoztatom. A felcsatoláskor már fut az adatmentő célszoftver, így amint a lemez készen áll, azonnal indulhat a mentés.

Szektoronkénti adatmentés

Adatmentést sohasem végzünk sérült adathordozón. Sok esetben a hozzám került hdd annyira rossz állapotban van, hogy csak 1 alkalommal van esély az adatok leokvasására. Ezt az egy alkalmat arra használom, hogy az adattartalom minél nagyobb része azonnal kerüljön biztonságba, egy másik, nagy méretű hdd-re lemezkép formájában. A lemezkép szektoronkenti olvasási történik, ami azt jelenti, hogy a hdd minden egyes részét az esetleges hibás szektorokkal együtt mentem.

Fájlrendszer rekonstrukció

A lemezkép elkészülte után az eredeti adathordozó lecsatolasra kerül és megkezdődik a fájlrendszer helyreállítasa. Ha szerencsénk van, az elveszett könyvtarstruktúra és fájl adatok újra összerakhatók.

RAW fájl keresés

Ha nincs elegendő adat a fájlrendszer újraépítéséhez még mindig van lehetőség a fájlok fejrésze alapján az egyes fájltípusok keresésére. Ilyenkor az adatmentés faljtípusonkent történik, a fáljnevek és dátumok ugyan elvesznek, de a fájlok tartalma jó minőségben, akár 95-100%-ban is vissszaállitható lehet.

Mentett afatok átadása

Az adatmentéssel visszanyert adatokat biztonságos adathordozóra másoljuk. Ha nincs ilyen, a mentés során beszerezzük a szükséges pendrive-ot vagy külső hdd-t. Kis mennyiségű adatot akár Google Drive-on is at tudunk küldeni.

Ne halasszuk az adatmentést!

Ha a wincseszter sérült az idő a legnagyobb ellensegünk. Azonnal forduljunk szakemberhez. A SzámítógépMentőnél akár a mai napon el tudjuk hozni wincseszterét és még ma megkezdjük a mentést. Ne habozzon, hívjon most, segítek!

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük