Fontos adat biztonsagos tarolasa

Mindenkinek van olyan fotója, videója, céges dokumentuma, ami pótolhatatlan. Ha fontos az adat, akkor így kell tárolni!

Mi a fontos adat?

A fontos adat, amit nem tudunk újra előállítani. Legtöbbünknek a családi fotók és videók a valóban pótolhatatlan adatok. Egy digitális fényképet, vagy videót legtöbb esetben lementünk a fényképezőgépről, telefonról, amikor betelik a tárhely, és egy könyvtárban tároljuk több év, akár evtized elmekeit.

Fontosak lehetnek még a céges adatok is. No nem a számlák, mert azokat újra nyontathatjuk, még cégalapítási papírokból is készítetthetünk újat, de pl. a működéshez szükseges ügyféladatok, vagy tudás már nem, vagy csak nehezen újragenerálható.

Az adatbiztonság aranyszabálya

Ha egyetlen tanácsot kell adni, csak ezt tartsa be:

Minden fontos adat, legalább két, fizikailag különböző adathordozón legyen lementve!

Mit jelent a fizikailag külön adathordozó?

Azt, hogy nem elég, ha a C és a D meghajtón van mentés, ha azok egy wincseszter, vagy SSD külön partícióin vannak. Valóban két adathordozóra kell menteni. Ez lehet 2 hdd, 1hdd, 1 ssd, 1hdd, 1 pendrive és így tovább.

Offline adatmentés

A legjobb, ha az egyik adathordozó nincs is állandóan online, a gépre csatlakoztatva, tehát offline. Ez lehet egy pendrive vagy egy külső USB-s merevlemez, SSD amit biztonságban felteszünk a polcra.

Melyik a legbiztonságosabb adathordozó?

Egyszerűsítve a legbiztonságosabb adathordozó a winchester. Ez nem azt jelenti hogy egy SSD-n nem tárolhatunk biztonságosan adatot, de a winchesterek minősége jobban kiszámítható. Egy átlagos winchester éveken keresztül, akár egy évtizedig is biztonságosan tárolhatja adatainkat. Ezzel szemben egy közepes vagy gyengébb minőségű SSD-vel akár két-három éven belül adatvesztést szenvedhetünk el.

Talán a legmegbízhatatlanabbak adattárolásra az USB pendriveok. Itt hatványozottan igaz, hogy az olcsó húsnak híg a leve.

Mentünk rendszeresen

A másik kritikus pont a mentés gyakorisága. Állítsunk be heti, vagy havi emlékeztetőt a mentésre, és végezzük is el azt. Jobb havonta 1x menteni, mint heti mentést kitűznincélul, és végül azt mondani: á, majd legközelebb.

Adatmentés felhőbe

Pont a manuális mentésre, és a lustaság a legjobb megoldás a felhőbe mentés. Használhatjuk a Google Drive, OneDrive vagy Dropbox automatikus szinkronizálását is, a lényeg, hogy a Windows induláskor a szinkronizálö alkalmazás is induljon el. Én a Google Dive 2TB-os megoldását használom majdnem 10 éve. A kb 3500Ft-os havidíj nagyon megéri, mert nyugodtan alszom, tudom, hogy ha a gépem, a hdd-m el is szállna, mindenről van mentésem, amit egy új HDD vásárlás után akár 3-4 óra alatt újra le is tudok tölteni. Ráadásul a legtöbb embernek sokkal kevesebb, 50-100Gb tényleg fontos adsta van, aminek a felhòmentési havidija már csak havi 800Ft.

Hogyan ellenőrizhetem az adathordozó épségét?

Az adathordozó állapota viszonylag nehezen ellenőrizhető. Jó segítség lehet a sok gépen már megtalálható, magyar fejlesztésű HD Sentinel segédprogram, ami a winchester vagy SSD drasztikus állapot romlását jelzi. Vannak viszont esetek amikor a felületi hibákat ez sem tudja biztosan mutatni, azokra csak az adathordozó sebességének csökkenése utal.

Adatmentés, ha már megvan a baj

Ha valamilyen oknál fogva megsérülnek az adatok, elhasználódik az adathordozó a legfontosabb hogy ne essünk pánikba! A sérült adatok nagy része megfelelő kezekben még menthető.

Ha adatvesztés esélye áll fent, forduljunk szakértőhöz

A legbölcsebb, ha az adatvesztés gyanúja esetén az adathordozót, akár az egész számítógépet nem használjuk többet és azonnal szakértőhöz fordulunk. Ilyenkor általában az utolsó percekben órákban vagyunk, hogy az adatokról megfelelő módon mentést lehessen készíteni. Minden számítógép bekapcsolás és az adathordozók további olvasása vagy írása csak csökkenti a mentés esélyét.

Nem érdemes otthon próbálkozni adatmentéssel

Az egyetlen eset, amikor lehet otthon próbálkozni, az a véletlen fajltörles wincseszternél. Erre vannak fizetős programok, amik kisebb fájlokkal elbírnak. Minden más esetben az olvasási próbálkozások, ne adj isten az írások megnehezítik a későbbi adatmentést, esetleg egyes adatok teljesen el is tűnhetnek.

A legfontosabb tehát, hogy a pótolhatatlan adatainkat több helyre is mentsük, figyeljünk az adathordozó állapotára, és ha baj van, ne használjuk azt többet, forduljunk akár a SzámítógépMentő szakértőjéhez.

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük