adatmentesrol egyszeruen

Az adatmentés a laikusok, de sokszor még az ügyesebb felhasználók számára is bonyolult, félelmetes terület. Cikkünkben segítünk eligazodni az adatmentés világában, hogy tudja, mire számíthat vész esetén!

Az adatmentés 4 fő típusa

Egyszerű adatmentés

Egyszerű adatmentésről akkor beszélünk az adathordozók és a rajta lévő fájlrendszer nem sérült.

Ide tartozik az az adatmentés is amikor én nem működő számítógépből szereljük ki a winchestert hogy esetét és arról végzünk mentést.

Adatmentés véletlen törölt fájlok visszaállítására

A véletlen törölt fájlok esetében elsősorban winchesterről tudunk mentést végezni. Ilyenkor a legfontosabb hogy a törölt fájlokat tároló adathordozót ne használják a mentés elvégzéséig.

Ez sok esetben azt jelenti hogy a laptop vagy a számítógép nem használható az adatok biztonságos visszaállításáig. Csak így lehet elkerülni törölt fájlok véletlen felülírását.

Adatmentés logikai sérülés esetén

Logikai sérülést okozhat áramszünet windows lefagyás vagy program hiba. Ilyenkor a meghajtó betű jele megmarad t de vagy az azon névő fájlok mappák nem olvashatók vagy egyáltalán nem látható a meghajtó mérete.

Az adatmentés speciális szoftverrel történik és általában egy két napos átfutása lehet számolni.

Adatmentés fizikai sérülés esetén

Ha az adat hordozó fizikailag is sérült bizonyos részei elhasználódtak akkor nagyon lelassulhat vagy az adatok egy része már nem olvasható róla. A legtöbb esetben csak akkor vesszük észre a fizikai sérülést ha drasztikusan belascsillagép vagy a windows lefagy.

Sok esetben speciális szoftverrel ilyenkor még le lehet olvasni az adatokat és át lehet költöztetni akár a föltelepített windows-t is egy másik új adathordozóra.

Ha a fizikai sérülés egy bizonyos mértéken túli, a mentés csak speciális harcberekkel lehetséges.

Adatmentési módszerek egyszerűen

Szoftveres adatmentés

Szoftveres mentésnél nem bontjuk meg az adathordozó tokját a normál csatlakozón keresztül próbáljuk ki nyerni az adatokat.

Hardveres adatmentés

Hardveres adatmentés során a sok esetben az adathordozót meg kell bontani csatlakoztatni a speciális hardveres mentőberendezésbe.

Adatmentés folyamata egyszerűen

Adathordozó beviszgálás

Ránézésre, a helyszínen nagyon ritkán lehet megállapítani az adathordozó pontos állapotát. A lehetséges adatmentési módszerek és a várható minőség a bevizsgálás során kerül megállapításra.

Egyedi ajánlat adatmentésre

A bevizsgálás alapján egyedi ajánlatot adunk az adatmentésre. Az ajánlat tartalmazza az adathordozó állapotát az átfutási időt az árat és a várható mentési minőséget.

Adatmentés átadása

Az adatmentéssel visszanyert adatokat az ügyfél által biztosított vagy általunk beszerzett új adathordozóra másoljuk.

Gyakori kérdések adatmentéssel kapcsolatban

Mennyi idő alatt lesz kész az adatmentés?

Az adatmentés átfutási ideje a hiba nagyságától függ. Egyszerű adatmentést akár a helyszínen is tudunk biztosítani, szoftveres mentés esetén minimum egy-két napra lehet számítani. A hardveres adatmentés ennél sokkal kiszámíthatatlanabb általában 3-14 nap közötti.

Mitől függ az adatmentés ára?

Az adatmentés ára az adathordozó állapotától és az adat mennyiségtől függ.

Miért nem látszódott,  hogy baj van?

A windowsban jelenleg nincsen megoldás arra hogy az adathordozó állapotáról még a nagyobb baj bekövetkezése előtt értesüljünk. A legelterjedtem módszer a HD Sentinel nevezetű program ami a nagyobb baj eti következtek előtt figyelmeztethet. Sajnos van mikor sem tud időben jelezni.

Hogy kerülhetem el az adatvesztést?

Egyetlen megoldás van az adatvesztés elkerülésére az ha minden fontos adatot legalább 2 különböző helyen tárolunk.

Hova forduljak ha adatmentésre van szükségem?

A SzámítógépMentőnél az összes adatmentési problémában tudunk segíteni. Ha baj van forduljon hozzánk bizalommal.

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük