Hotel wifi halozat Gasthof Sonnenbichl

A panzióban, hotelekben ma már alap elvárás a vendégek részéről a gyors és stabil Wifi hálózat a szálloda egész területén. De az akár 10 éve kiépített hálózatok mára elavultak, nem tudják kezelni, hogy minden vendég mobillal, tablettát, laptoppal érkezik és nagy sávszélességet igényel pl. video nézéshez, vagy online munkához.

Ez volt a probléma az unterwösseni Sonnenbichl Gasthaousban is, ahol a Wifi hálózat hetek óta instabil volt. A környékbeli szakembereink miatt kereste meg a tulajdonos a SzámítógépMentőt a Wifi hálózat felülvizsgálatára és fejlesztésére.

Régi hálózati eszközök

Az előzetes egyeztetés során kimerült, hogy egykor minőségi választásnak számító Cisco Catalyst switch és vele Dlink Access Point eszközök kerültek telepítésre, amelyek Ethernet kábelen vannak bekötve a rack szekrénybe, amelynek a Telekom biztositja a vezetékes internet szolgáltatast.

Meglevő hálózati elemek felülvizsgálata

A rendszer felmérése a hálózati struktúra elemzésével, és a Wifi kapcsolatok tesztelésével kezdődött.

A két szinten elhelyezett három D-link dap 2553 access point és a Cisco Catalyst Switch támogatási ideje évek óta lejárt. A Wifi hozzáférési pontokba csak 2 működött, ráadásul ezek is csak a régi 2,4Ghz-es Wifi sávban dolgoztak, miközben a Cisco switch is csak 100Mbps Lan portokkal rendelkezett, amikre közvetlen csatlakozva is instabil volt az internet.

Régi Wifi rendszer helyreállítása

Az első lépés volt a régi Wifi rendszer hibás pontjainak azonositasa, és a Wifi rendszer stabilizálása. Kierült, hogy a Telekom 6 hónapos xDSL modemje mindössze 90Mbps-os sávszélességet biztosít a hagyományos telefonvonalon, és a helyi hálózatba közvetlen kapcsolaton keresztül sem tud stabil működést produkálni. A korábban használt Telekom modemmel, viszont a változatlan sebesség mellett stabil kapcsolatot lehetett kiépíteni.

Hotel wifi halozat unterwossen
Már este elkezdődött a hálózati tesztelése

A központi switch ellenőrzésekor az egyik, eddig nem működő D-link hozzáférési pont is javitasra került a megfelelő Poe (Power over ethernet) táp biztosításával.

A Wifi hálozat leggyengebb láncszeme

A szálloda területen a wifi eszközök mellett és attol tavoli pontokon is tucatnyi sebessegméréssel megállapitottam, hogy míg az ideális helyeken viszonylag stabil 20Mbps a Wifi sebesség, bizonyos szobákban ez akár 1-2Mbps-os, elfogadhatatlan szintre esik.

A falba húzott Cat5e kábelezés minőségét és a hálózati fejlesztési lehetőségeit teszt routerrel ellenőriztem. Mivel a szolgáltató nem tudott a helyszínen 90Mbps feletti sebességet biztosítani, ez volt a hálozat leglassabb eleme, a cél az lett, hogy ez az összes szobában és a közös helyiségekben is stabilan elérhető legyen 70-90Mbps.

Optimális Wifi hálózati megoldás

A költséghatékony megoldás az lett, hogy a 100Mbps Switch megmaradt, a Telekom modem beépitett Wifi hálozata lekapcsolasrs került. Mellette a recepción egy Tp-link Archer C6 v3.2 2,4+5Ghz-es hozzáférési pont került beépitésre, mely a teljes alsó szintet és a teraszt is stabil, 70Mbps feletti Wifi-vel látta el. Az emeleten a nagyobb terhelést kapó régi Dlink helyett pedig egy Poe képes Tp-link EAP 225 kétsávos AP biztosította a teljes szárnyban a stabil, 80Mbps sebességű Wifi kapcsolatot.

Wifi korlátok és bővítési lehetőség

A Sonnenbichl Hotelben így már stabil, a mai igényeknek megfelelő Wifi hálózat van, lmelynek sebességét csak az internet szolgáltató által biztosított savszélesség korlátozza, de 50-60 eszközt gond nélkül kezel. Ugyanakkor a később várható gyorsabb netkapcsolat esetén a rendszer bővíthető Gigabites Switch-el, és akár további Mesh / OneMesh képes Wifi hozzáférési pontokkal.

Profi Wifi hálózat optimalizálas

Ha önnek is problémája van a kiépített Wifi hálózattal, keresse a SzámítógépMentőt a Wifi korszerűsítés optimális, költséghatékony kivitelezéséhez

  • Felmerjük hálózatát
  • Megtervezzük a fejlesztést
  • Beépítjük az új eszközöket
  • Teszteljük az új Wifi hálózat teljes

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük