image editor output image482152797 1706949199439

Első sorban az am4-es tokozású ryzen processzoroknál jelentkezik hibaként processzor lábak elhajlása. Ha csak néhány szélső láb hajolt el, van lehetőség a CPU megmentésére.

Hogyan állapítható még a CPU láb elhajlása?

Szemrevételezéssel

A processzor láb elhajlása a legegyszerűbben erős fényben oldalról és felülről ellenőrizbe látható. Az erősebb elhajlás szembetűnő a néhány fokos apróelhajlások abból láthatók hogy az egymás melletti lábak közül az egyik más módon csillám meg.

Processzor behelyezéssel

A processzor fehelyezésénél ha az nem esik azonnal bele a tokozásba valószínűleg az egyik vagy több láb el van hajolva. Ilyenkor sose erőltessük be a processzort okba mert az a lábak még durvább elhajlását kritikus esetben akár a láb letöltését is eredményezheti.

Mikor hajlik el a processzor lába?

Nem jól behelyezett CPU

Az elhajlás oka legtöbbször fordítva behelyezett processzor. Ilyenkor általában az egyik sarkon csak az egyik láb hajlik el mert a tokozásban nincsen megfelelő lyuk processzor lábnak.

Ráégett CPU hűtő

Processzor újrapasztázás során előfordulhat hogy a régi paszta annyira elő reggel lett hogy a hűtőt és a processzort nem lehet megfelelően eltávolítani. Ilyenkor egyszerre akár több láb és elhajolhat ó a hűtő eltávolítása során. Fontos hogy am4 processzor esetében a hűtőt mindig függőlegesen egyenesen távolítsuk el csavarás és megdöntés nélkül.

Gyárilag hajlott processzor láb

Bár nagyon ritka még az is előfordul hogy az új gyári csomagolási processzort kibontva az egyik szélső láb el van hajolva. Ezért fontos hogy a processzort behelyezés előtt minden esetben ellenőrizzük. Ilyenkor javasolt azonnal garanciálisan cseréltetni a processzort.

Processzor láb visszahajlítása

A processzor lábak vissza hajlítása mindig kritikus nagy odafigyelést igénylő folyamat.

A visszahajlítást jó megvilágításban egy vagy két tű segítségével végezzük.

Még egy két vagy három láb esetében amelyek a processzor szélén helyezkednek el igen jó esély van a processzor megmentésére, ha ennél több láb hajlott el hogy az elhajlott lábak a processzor közepén helyezkednek el jóval kisebb az esély a javításra.

Processzor láb visszahajlítas otthon

Otthoni körülmények között a processzor lábak vissza hajlítása sokkal veszélyesebb. Ha van rá lehetőségünk minden esetben bízzuk a láb visszahajlítást és a processzor behelyezést szakemberre aki kellő tapasztalattal rendelkezik. Így többszörös esélyünk van a processzor megmentésére.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük