image editor output image579415323 1699429052386

Lasssú a gépe, pedig SSD van benne? Lehet, hogy az SSD meghajtó láthatatlanul elhasználódott! Ilyenkor még menthetők az adatok és a Windows telepítés.

Az elmúlt évben megszaporodtak a régebbi SSD-vel szerelt számítógepeknél a láthatatlan SSD meghajtó elhalálozasok. A legtöbb hibát a Kingston korai SSD meghajtók produkálják, de van bőven Apacher, Adata, és sok-sok noname gyári meghajtó is, ami feladja a küzdelmet.

A lényeget nem találja meg a médiában

Az imént olvastam a Blikk cikkét az SSD-k elhaszbálódásáról. Bár látszik, hogy egy angol cikkből fordítottak az anyagot, és az eredetiben voltak is valós tények, a cikk mégis elég félrevezető. Kritika helyett inkább a valós, gyakorlati tapasztalatokat és a megoldásokat írom le, ami érdemi segítség az SSD meghibásodások kezelésére.

SSD hiba előjelei

Ha a Windows érezhetően lassul SSD-vel

Az SSD-k egészen jól kezelik a meghajtó elöregedését. Rendeltetésszerű használat során is keletkeznek gyenge szektorok, amiket a meghajtó elkülönít, nem használ tovább. Ha azonban az SSD-re telepített Windows elkezd lassulni, és az SSD-je régebbi, könnyen lehet, hogy a meghajtó az élettartama végéhez közelít.

Windows frissítési hiba SSD-vel

Leggyakrabban a sikertelen Windows frissítés jelzi az SSD meghibásodását. Ilyenkor a frissítés elindul, de sikertelenül végződik. Jobb esetben a Windows vissza tudja vonni a frissítést, de előfordul, hogy egyszerűen beragad a frissítési loopba.

Windows fagyások SSD-vel

Gyakori intő jel az is, amikor Windows el kezd fogyni, kék halál hibákat produkálni, úgy, hogy nem történt semmilyen szoftveres vagy hardveres változás. A fagyások jelenzkezhetnek pár naponta, de akár 30-60 percenként is. Ilyenkor hiába a hibakeresés, a probléma oka néhány hibás szektor az SSD-n, amit a Window pont valamelyik rendszerfájl tárolására használ.

Indulásnál lemezellenőrzés

Egyértelmű jel, amikor a Windows induláskor minden alkalommal automatikusan lefut a lemezellenőrző. Míg ennek indulasa áramszünet, vagy kényszerleállas esetén természetes, normál leállításkor krónikus lemezhibát jelez.

SSD hiba diagnosztizálása

HD Sentinel SSD hiba érzékelésre

Talán a legelterjedtebb merevlemez ellenőrző alkalmazás a magyar fejlesztésű HD sentinel. Ez a segédprogram a wincseszterek SMART információjának kijelzésével már egy évtizede segít a HDD hibák korai felismerésében. A használata tényleg hasznos lehet, és a legnagyobb bajt, az előrehaladott elhasználódást valóban jelzi, de a tapasztalat szerint nem ritka, hogy az általa olvasott SMART adatok még nem jeleznek hibát, amikor az SSD bizonyos részei már szinte használhatatlanok.

Chkdsk – lemezellenőrző SSD hiba érzékelésre

A Lemezellenőrző (chkdsk) logikai hibák ellenőrzésére és javításara szolgál. Egy hardver hibás SSD esetén a lefuttatása többet árt, mint használ.

DiskGenious lemezfelület ellenőrzés

Az egyetlen megbízható ingyenes SSD felület hibaelemző megoldás a DiskGenious segedprogram. Az ingyenes verzióban a lemez meghajtón jobb egérgombbal kattintva a Verfiy and Repair menüppntot kell választani. A start gombbal indítható a felület vizsgálata, ami az SSD mérete, sebessége és állapota függvényében 30perc – 3 óra alatt fut le.

img 20231031 2204113354675198058457187

Mikor van baj az SSD-vel?

A lemezfelület ellenőrzés során azonnal látható az adathirdozó állapota. Míg a zöld, világoszöld kockák a jó szektorokat, a sárga és narancssárga kockák a közepes adattároló részeket jelzik. Baj akkor van, amikor világos és sörét piros azaz a Severe és Damaged szektorok számlálója mögött már nem 0 van.

Hány db Severe vagy Danaged szektor kritikus?

A legtöbb SSD-nel 1-5db piros, hibás szektornál a Windows még működőkepes marad, csupán lassabb a működés. Ahogy a hibák száma nő, egyre valószínűbb, hogy a Windows már el sem tud indulni.

Megoldás SSD hiba esetén

Szerencsére a legtöbb SSD-ről hibás szektorok esetén is tudunk még másolatot készíteni, így nincs szükség a Windows újratelepítésére. A rekord eddig egy 105 Damaged szektoros lemez volt, amin a Windows már nem tudott elindulni. Az SSD speciális módszerrel került másolásra, hibajavítasra, így az új SSD meghajtón a korábbi rendszert tudtuk javítani és a Windows azóta is stabilan működik.

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük