Miert nem telepitek Windows 11 et

A kérdés hangozhatna úgy is, hogy mikor telepítek Windows 11-et, a válsz pedig ez lenne: ha az ügyfelem ragaszkodik hozzá. De miért nem ajánlom még mindig a 2021-ben megjelent csilli-villi Win 11-et?

Van a telepítőben szörfös játék

Windows 11 szorfos jatek
Windows 11 telepítés közben szörfözhetünk

Ha pozitívumot kell mondani a Windows 11-ről, az az új telepítőben elhelyezett retro szörfös játék.

Miért ajánlja Windows 11 telepítéset egyetlen hozzáertő sem?

Havonta 50-60 új ügyfélnél járok, így bőven találkozok az új operációs rendszerrel. De a találkozások kb. fele valamilyen hiba kapcsán válik valósággá. Ez természetes, de az nem, hogy a Windows 11-ben a hiba megoldások hatékonysága egy nagyságrenddel nehezebb, mint a jó öreg Windows 10-ben.

Windows 11 X faktor

A gyakorlat azt mutatja, hogy a megoldhatatlan, megmagyarázhatatlan hibák aránya meg most, a 10wq-es megjelenés után 2 évvel is többszöröse a Windows 11-et futó gépekben. Egyszerűen vannak olyan bizonytalanságok, rejtett hibák, amik miatt a 11-et nem lehet ajánlani, ha valaki céges vagy akár játékos célra szeretne stabil, kiszámíthatóan működő számítógépet.

Windows 11 csak Microsoft fiókkal

A 11 telepítese 99%-ban online, azaz Microsoft fiókkal kell belépni bejelnetkezéskor. Ez nem is lenne baj, ha nem lenne rendszeres a Win 11 frissítési hiba, amikor a frissítés telepítés során a helyben tárolt belépési adatok sérülnek, így a 100%-os biztonsággal helyes pin kóddal nem enged belépéni a rendszer. Ilyenkor jellemzően az alternatív belépési módszerek, az emailes jelszó kérés is bedöglik, és a felhasználót végleg kizárja a rendszer. Jöhet az adatmentés, Windows 10 telepítés és visszaállítás.

Megmagyarázhatatlan Windows 11 fagyások

A másik tipikus hibajelenség a kimeríthetetlen okból történő, és általában rapszódikusan jelentkező fagyások. Az elmúlt évben tucatnyi alkalommal érkeztek tesztelésre gamer gépek Windows 11-el, amelyeknél a teljes hardver tesztelés, és sztresszteszt hiba nélkül futott le, míg játék közben a gép instabillá vált, fagyott. Szinte minden esetben egyetlen megoldás maradt: a Windows 10-re váltás.

Driver instabilitás

Ezen túl még előfordul a Win 11-ben a driverek hiánya vagy hibás működése, a frissítési hibák, a nyomtató illesztőprogramok kompatibilitási hiánya, és persze a jól ismert SSD lassulás, fáljkezelő hibák.

Megoldás a Windows 10

Persze sok gépen, általános felhasználás mellett el lehet lenni a Win11-el, de ha a fenti hibák jelentkeznek, vagy ha újra kell telepíteni a gépet, még ma is a jól bevált, és stabil Windows 10-et javaslom mindenkinek.

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük