Leggyorsabb otthoni internet csomagok magyarorszag

Az otthoni internet előfizetés választása nem is olyan egyszerű. A szolgáltatók tucatnyi csomagja között eligazodni szinte lehetetlen, ráadásul otthonunk címe nagyban befolyásolja az elérhető sebességet. Segítségként kigyűjtöttük a leggyorsabb otthoni internet előfizetéseket.

Leggyorsabb otthoni internet csomagok

A leggyorsabb internet csomagok nagy része optikai hálózattal rendelkező területeken érhető el. Még tartja magát a koax kábeles megoldás is, és a jó 5G lefedettséggel rendelkező szerencsések mobilnetből is válogathatnak.

Telekom Gigaerős Optika Net 2000 Pro 2000Mbps

Telekom Gigaeros Optika Net 2000 otthoni internet
Telekom Gigaerős Optika Net

A toplista élen a Telekom optikai nem csomagjának Pro változata végzett. A 9128Ft-os havidíjért a következőket kapjuk:

Maximális le és feltöltési sebesség: 2000/1000Mbps

Átlagos le és feltöltési sebesség: 1100/550Mbps

Garantált le és feltöltési sebesség: 300/50Mbps

Adatmennyiség: korlátlan.

Extrák: ingyen Wifi 6 router a csomaghoz.

A Telekom mondhatjuk, hogy kitett magáért. Az optikai hálózatot kihasználva a 2000Mbps sebesség már mindenre elég. Csodát azért ne várjunk, hiszen a 2000-es szám a technikai maximum, átlagosan csak 1100-as sebességet ígérnek, és a garantált letöltés csupán 300Mbps. Ez azért is fontos, mert a szolgáltatónal lassú internet miatt csak akkor tudunk majd reklamálni, ha közvetlenül a szolgáltató eszközére Ethernet kábellel rákötott számítógépen 300Mbps alatti értéket mérünk.

Hiába a Wifi 6 router, a gumiszöveg még mindig használatban van: Wifi kapcsolatnál ne garantálható a sebesség, kérem kösse rá vezetékesen számítógépet.

Itt már nem elég a sima hálózati kártya

Fontos még megjegyezni, hogy a 2000Mbps bejövő net kihasználásához nem lesz elég a legtöbb laptopba és asztali gépbe beépített 1Gbps-os hálózati kártya. Ide már legalább 2,5Gbps Ethernet kártya kell, amit USB-s változatban már 11eFt-ert is beszerezhetünk.

Vodafone Gigabit Net 1000Mbps

Vodafone Gigabit Net 1000 Otthoni Internet Csomag
Vodafone Gigabit Net

A második helyezett a Vodafone / Digi 6990Ft-os l otthoni 1000-es csomagja. Az átlagos használat során semmi különbséget nem lehet felfedezni egy 2000-es és egy 1000-es net között, a második helyezett valójában a feltöltési sebességeknél vérzik el:

Maximális le és feltöltési sebesség: 1000/40Mbps

Átlagos le és feltöltési sebesség: 700/28Mbps

Garantált le és feltöltési sebesség: 200/10Mbps

Extrák: D3.1 Wifi modemmel. Lehet hozzá bérelni „Super Wifi” jelerősítőt havi 1700Ft-ért.

A Vodafone-nál 200Mbps letöltési sebesség alatt reklamálhatunk. Nagyobb lehet a baj, ha rendszeresen akarunk nagyobb adatmennyiseget, videókat, adatmentést feltölteni pl felhőbe, mert a 10Mbps garantált felfelé irány szűk keresztmetszet lesz.

Yettel OthonNet 300Mbps (mobil)

Yettel OthonNet 300 otthoni mobil internet csomag
Yettel OthonNet

A Yettel azzal csúszott a dobogó 3. helyére, hogy bár az ászf-ben még megtalálható egy Othonnet Pro tarifa 1000/150Mbps-el, az oldalon csak a sima OthonNet csomag jelenik már meg, ami 3 hónapos ingyenes próbaidőszakkal (addig kötbér nélkül visszaadható) és utána 5990Ft-os havidíjal várja azokat az ügyfeleket, akiknél nincs jó kiépített optikai net hálózat.

Maximális le és feltöltési sebesség: 300/60Mbps

Átlagos le és feltöltési sebesség: ?/?

Garantált le és feltöltési sebesség:?/?

Extrák: Korlátlan adathaszbálat belföldön. Havonta 10 napig külön díj nélkül lehet más címen használni.

Az nem tetszett a Yettelnél, hogy a csomagválasztasnál semmilyen sebesseginformációt nem írnak ki. A maximális sebességet csak a szabványos PDF táblázatban találtam meg, de a 116 oldalas szösszenetet végigbogarászva sem sikerült kiderítni az átlagos és garantált sebességeket. Ez alapján úgy tűnik a Yettel nem garantál letöltési és feltöktési sebességet.

Jó hír viszont, hogy az összes csomagnál ki van írva, hogy a Ping, a Jitter értékre és a csomagvesztésre sem vállalnak garanciát! 😀

5G LTE router kell a használatához

Ha szeretjük a kihívásokat, túl unalmas az életünk, vagy tényleg nincs a címünkre vezetékes hálózat, a Yettel otthoni mobil netéhez 5G LTE képes routert, vagy legalább 4G LTE-set kell beszereznünk. Figyelem, az 5G LTE nem azonos az 5Ghz-es Wifi sávval! Az 5G/4G LTE routerbe SIM kártyát tehetünk, és úgy működik, mint egy egybe épített okostelefon (internet vevő része) és router.

Sajnos a 4G LTE routerek ára is 30eFt felett járkál, nem is beszélve a valóban 5G képesekről.

Szerencsére a Yettelnél bérelhetünk ilyen eszközt: 24hónapra 1000, 12 hónapra 2000Ft/hónap áron.

Mobilnetnél lefedettség!

A felesleges körök elkerülése érdekében mindenkinek javasoljuk mobilnet előfizetés előtt a lefedettség térkép alapos tanulmányozását. Ahol

Lefedettség térkép: https://www.yettel.hu/lefedettsegi-terkep

A leggyorsabb internet, amit mértem

Az eddigi leggyorsabb internetsebesseget a X. Kerületben mértem a Telekom 2000Mbps-es előfizetésénél. Itt 980Mbps volt a Speedtest letöltés és szintén 900Mbps feletti a feltöltés, igaz a mérő laptopban is csak 1Gbps sebességű hálózati kártya volt.

A leglassabb internet, amit mértem

Ezzel szemben a leglassabb, rendeltetés szerű használat közben, szolgáltatói ellenőrzés után mért internet sebességet az Istenhegyi úton, egy étteremben mértem. 2023-ban itt 5Mbps letöltési és 1Mbps feltöltési sebességet biztosított a Telekom még a régi réz hálózaton keresztül az új. xDSL megoldással.

A használhatatlan netsebesseg oka az volt, hogy a réz vezeték közvetlen a telefonoözpontból érkezett az előfizetőhöz, 2,5Km-en át erősítés nélkül.

Legyünk körültekintőek, kérdezzünk a szomszédoktól!

Sok felesleges körön vagyok már túl internet előfizetéssel kapcsolatban. Hallgasson rám, vegyen egy jó bort, vagy egy csomag bonbont a szomszédnak, és kérje meg, hogy a netjére kapcsolódva megértésse a Speedtest-el az internet sebességet. Ez sem 100%-os biztosíték, de a legnagsobb fejreesésektől és a kötbérektől megkímélheti magát, ha a lehető legóvatosabban jar el otthoni inter

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük