Szamitogep bovites egyszeruen

Kevés a hely, lassan tölt be, akadozik a játék? A számítógép bővítése lesz a megoldás! De mit is kell kicserélni pontosan? Mutatjuk a számítógép bővítési lehetősegeket egyszerűen, értketően.

Milyen számítógépet lehet bővíteni?

A számítógép bővítése a legtöbbször sokkal gazdaságosabb megoldás mint az új számítógép vásárlása. A különböző számítógép típusokat más módon lehet bővíteni.

Asztali számítógép bővítése

Asztali pc esetében sokkal könnyebb dolgunk van mert az alkatrészek egxszerűen cserélhetők. Egy asztali gépbe bármikor beszerelhető még egy winchester vagy ssd, egy gyorsabb videokártya, de a memória bővítés a processzor csere is valós fejlesztési lehetőség.

Laptop bővítése

A mai laptopoknál már nincs lehetőség a processzor cserére, de a memória bővíthető és a winchester vagy ssd nagyobbra cserélhető. A legnépszerűbb laptop gyorsítási módszer a hdd ssd-re váltás.

Mini pc bővítése

A mini pc-knél csak az adattárolót, és a memóriát lehet nagyobbra cserelni, a processzor, alaplap és videókártya rend szerint integrált.

Mikor kell számítógépet bővíteni?

Ha kevés a hely a C vagy D meghajtón

Ha a számítógép C vagy D meghajtóján túl kevés a hely a legegyszerűbb a tárhely bővítése. Még a C meghajtón, ahova a Windows telepítve van fontos, hogy legyen elég szabad hely a többi meghajtónál akár néhány százalék szabad helyen és gyors maradhat a működés.

Ha winchester van a gépünkben a C meghajtón mindig legyen legalább 10-20 gigabyte szabadhely. Ha SSD van a gépben annak helyes működéséhez 20% szabad helyet kell biztosítani.

Ha lassan töltődik be a Windows

A Windows betöltéset 3 tényező befolyásolja a következő fontossagi sorrendben: adattároló, processzor, és memória.

Egy átlagos gépnél 4Gb memóriával már elég gyors a betöltődés, bővítéssel csak akkor lehet sebességet nyerni, ha sok program töltődik be indiláskor – és ezt nem is tudjuk csökkenteni.

A CPU cserével csak akkor érdemes foglalkozni, ha processzorok kifejezetten lassú. Celeron vagy Pentium Gold cpu esetén az i3 vagy i5 procira csere segíthet.

Az adattároló, főleg ha még hdd van a gépben, felére, harmadára csökkenthető a betöltődési időt.

Ha több program megnyitásakor lelassul a számítógép

Ha több alkalmazás megnyitásakor vagy nagyobb állományok betöltésekor lassul a gép, a memória a szűk keresztmetszet.

Ha sok böngésző ablak van nyitva párhuzamosan, 8Gb, ha játékok is futnak a gépén, legalább 16Gb memória javasolt a gépbe.

Ha lassan fut a játék

A játékok esetében a legnehezebb megmondani hogy mi okozza a lassú működést. Míg régebbi játékoknál a videó kártya az ujjaknál tipikusan a processzor teljesítmény a legfontosabb. Emellett a modern játékokhoz legalább 16 gb memóriával kell rendelkeznünk.

Bővítés előtt meg kell nézni az adott játék vagy játékok minimális és ajánlott a rendszer konfigurációját és ahhoz kell egyedileg méretezni a bővítést.

Mikor nem érdemes számítógépet bővíteni?

Ha már túl régi a konfiguráció

Ha a számítógép alaplapja túl régi, korlátozott a bővítési lehetőség. Egy régi alaplapba csak az akkor aktuális processzor foglalatba illeszkedő CPU helyezhető. Ilyenkor a használt alkatrész beszerzése lehet megoldás, de érdemes elgondolkodni az alaplap cseréjen, hogy hosszútávon stabil és jó ár/érték arányú megoldást találjunk.

Az alaplap csere egyben a processzor és memória cseréjével is jár, de a legtöbb esetben a ház, a tápegység és az adathordozók cseréjét megúszhatjuk, nem kell újat venni a bővítéshez.

A számítógép bővítés akadályai

A gyári munkaállomások, mint a Dell Optiplex, a HP a Lenovo és a Fujitsu asztali gépek nagy része sajnos általában nehezebben bővíthetők. A HDD vagy SSD csere, a memória bővítés itt is megoldható, de amint alaplap cserére kerülne sor, szembesülünk vele, hogy az alaplapi csatlakozók és a tápegység csatolója nem

Legnépszerűbb számítógép bővítési módszerek

HDD-ről SSD-re váltás

Az ssd a hdd utódja de nincs benne mozgó alkatrész és sokkal gyorsabb írás és olvasási sebességet biztosít. Akár 10 éves laptopok esetén is érdemes este és délre váltani mert ezzel a Windows betöltődése és a programok indulása is drasztikusan gyorsul.

Videokártya csere

A Gamer gépek egyszerűbb bővítési módszerek a videókártya erősebbre cserélése. Ilyen esetben fontos előrefelmérni hogy a számítógép processzora megfelelő teljesítményű-e az új videókártya meghajtására.

Memória bővítés

Memória bővítés a legegyszerűbb számítógép fejlesztési módszer. Akkor van értelme ha előzetesen kimérjük, hogy a meglévő memória használat során elfogy.

CPU csere

Processzor cserinek akkor van létjogosultsága számítógépünkben az adott időben közepes vagy gyengébb processzor került be. Ilyenkor érdemes használt processzort keresni a felső kategóriából. Ezek a processzorok akár milyen másfél kétszeres sebességet is tudnak biztosítani és egy ideig még elkerülhető a platform váltás.

Egyedi számítógép bővítési tanácsadás

A fentiek alapján mindenki könnyen azonosíthatja a fejlesztendő alkatrészeket. A legtöbb esetben mégis érdemes szakemberhez fordulni aki mérésekkel és meg tudja erősíteni hogy a tervezett fejlesztés valóban kellő sebesség növekedést biztosít a majd az adott alkalmazási területen.

Számítógép bővítés akár 24 órán belül

A számítógépmentőnél biztosítani tudjuk a helyszíni felmérés és tesztelés után akár 24 órán belül ről számítógép bővítést. A bővítés során gondoskodunk az alkatrészek beszerzéséről beszereléséről és az új rendszer teszteléséről is.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

2 Válaszolt erre: “Számítógép bővítés egyszerűen”

  • Hogy lehet a W7-ről W10-re vissza állni, ha előtte letöröltem a HDD-ről a W10-ez is.

    • A windows 10-re visszaállást új telepítéssel lehet megoldani. Szakemberünk tudsz segíteni abban hogy az előző rendszerbe a az adatok és a beállítások átkerüljenek a frissen telepített windows 10-re. Forduljon hozzánk bizalommal az elérhetőségeink egyikén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük