A HDD (Hard Disk Drive) vagy más néven Wincseszter a számítógépek hagyományos, elsődleges adathordozója. A HDD-ben forgó lemezeken, elektromágnesesen tároljuk az adatokat. A HDD előnye a hosszú, biztonságos adatmegőrzés, hátránya pedig az érzékenység a rázkódásra, fizikai behatásokra.

HDD, wincseszter hibák gyakoriság szerint

HDD szektor hibák

A HDD-n az adatokat szektorokban tároljuk. Ha egy szektor elöregszik, fizikailag nehezebben vagy már egyáltalán nem tud adatot tárolni. A hibát a Windows érezhető lassulása jelzi. A szektorhiba minden esetben a wincseszter örgedésének jele, és figyelmeztetés a mielőbbi adatmentésre.

HDD fájrendszer sérülés

A HDD-n szoftverhiba, helytelen leállítás, áramszünet miatt is keletkezhetnek fájlrendszer hibák. A fájlrendszer hibákat a Windows induláskor megpróbálja javítani. Ha a fájlrendszer hiba rendszeresen előfordul, vagy nem lehet javítani, a szektorhiba gyanúja merül fel

HDD zúgás, kattogás

A HDD működése közben új korában is ad ki halk zúgást, kattogást. A hangos zúgás, kerregés, nyikorgás viszont a fizikai hiba biztos jele. Ilyen esetben ne használjuk tovább a HDD-t, azonnal gondoskodjunk az adatok mentéséről.

HDD nem olvasható, nincs méret

Ha a HDD betűjele megjelenik, de a rajta lévő adatok nem olvashatók, vagy a betűjel mellett már méret sem jelenik meg, a HDD sérült, és tilos a használata az adatmentés elvégzéséig.

HDD betűjel nem jelenik meg

Ha a HDD betűjele sem jelenik meg, vagyí külső HDD esetén lefagy a gép csatlakoztatáskor, komoly fizikai hiba van a wincseszterrel és az adatok csak hardveres adatmentéssel menthetők meg.

HDD nem pörög fel

Jobb esetben a tápkábel csatlakozása nem megfelelő, ami ellenőrzéssel, kábelcserével javítható. Rosszabb esetben a HDD tápcsatlakozója hibás vagy a vezérlő elektronika hibásodott meg. Ilyenkor csak hardveres adatmentéssel lehet hozzáférni az adatokhoz.

HDD füstöl, szikrázik

Azonnal kapcsoljuk ki a gépet! Ilyenkor a tápfeszültség, vagy az elektronika sérül, és hardveres adatmentéssel még hozzá lehet férni az adatokhoz.

HDD kábel hiba

Nagyon ritkán fordul elő, hogy a SATA kábel érintkezési hibás lesz. Ilyenkor a HDD rázkódás, mozgatás hatására megjelenik, majd eltűnik a fájlkezelőben. A hiba egyszerűen, kábelcserével javítható.

WIKI aloldalak

Testvér oldalak

Wiki oldak

Aloldak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük