image editor output image1112294770 1692685611081

A laptop szerelés és tisztítás bizalmi kérdés. Az ügyfél úgy adja át laptopját, hogy kívülről teljesen épnek tűnik, de a felnyitás során szakértőnk sokszor rejtett hibákkal találkozik.

Bár a hibákról azonnal fénykepet készítünk és értesítjük ügyfelünket, mégis úgy tartjuk korrektnek, ha ezek veszélyéről és javításának módjáról emár előzetesen is pontos leírast hiztosítunk.

Kiszakadt rögzítőpontok

A laptop felnyitásának első lépése a burkolat eltávolítása. A feldapot apró csavarok rögzítik. Ezek a műanyag burkolatba süllyesztett réz anyákhoz csatlakoznak. A laptop használata során, de különösen leejtés következtében a réz anyák kiszakadhatnak a műanyagból, ami a kegtöbb esetben kívülről nem latható, néha viszont a burkolat enyhe mozgásából latható is.

Előfordulási arány: Kb. 40%. A kiszakadt anyák régebbi és ujabb gépekben egyaránt előfordulnak. A régi laptopok esetén a műanyag elhaszbalódasa, az újabbaknál inkább a tervezési hibásnak köszönhetően.

Megoldás: A réz anyákat speciális ragasztóval visszahelyezzük a műanyag burkolatba. Akkor sincs baj, ha 1-2 ponton ez nem sikerül, mert a gép így is stabil marad, csak akkor lehet probléma, ha a kiszakadás kritikus ponton, a zsalu mellett törtenik és az összes rögzítesi pontot érinti. Ilyen esetben a zsalu melletti 2-3 pontból minél többet próbalunk javítani, hogy elkerüljük a laptop kinyitások során fellépő fokozott erő miatti újbóli kiszakadast.

Felpúposodott Li-Polimer akku

A napjainkban hasznalt Lítium Polimer akkumulátor cellák idővel hajlamosak felpúposodni. A jelenség kezdetén kívülről nem látható, de súlyosabb esetben a burkolat szétnyílását eredményezi.

Előfordulási arány: Kb 10%. Az új gépek esetén 4-5 éves korban szinte mindig tapasztalható.

Megoldás: A púpos akkumulátort soha nem helyezzük vissza a gépbe. Ennek oka, hogy az akku cellák ismételt összenyomása azok végleges tönkremenetele mellett komoly veszélyt rejt. Az akkuk ilyenkor a teljes gép sérüléset vagy akár kigyulladásat okozhatják. Az akku cserét, beszerzését ügyfelünkkel egyeztetve akár azonnal el tudjuk végezni.

Hibás csatlakozó, kábel

A felnyitás, szerelés során a belső csatlakozókról oldható módon rögzített kábeleket szedünk le. Bár a csatlakozók rendszerint akár 20-50 oldást is kibírnak, de egy korábbi szakszerűtlen szerelés vagy egyszerűen anyagainak miatt tönkremehetnek.

Előfordulási arány: kb. 5%. Leginkább a szalagkábeleket és a WiFi kártya csatlakozót érinti.

Megoldás: A szalagkabelek esetén kábelcsere, Wifi kártya csatlakozó esetén teljes kártya csere szükséges.

Asztali PC CPU-ra égett hűtőborda

Bár nem laptopra vonatkozik, mégis kiemeljük, az elsősorban AMD processzoroknal jelentkező rejtett hibát, amikor a rég nem cserélt hűtőpaszta a hő hatására megkövül, és a processzor hűtő eltávolításakor kiszakad a foglalatból.

Előfordulási arány: kb 5%. Leginkább az AM3 és AM4 foglalatok esetében, és ha régen lett cserélve a paszta.

Megoldás: A processzort csavaró irányban leválasztjuk a bordáról.

Asztali PC elhajlott processzor lábak

Az előző hibához és a helytelen CPU behelyezéshez kapcsolódóan jelentkezhet, és szintén nem látható kívülről.

Előfordulási arány: kb 1%. Legtöbbször helytelen CPU betétel vagy kivétel következtében, AMD, vagy más, lábas CPU esetén.

Megoldás: Ha a CPU lábak közül 1-5db van elhajolva, és azok a processzor szélén találhatók, akkor van esély nagyító alatt tűvel visszahajlitani a lábakat. Ha a hajlott lábak belül vannak vagy túl sok ilyen van, a javítás esélye drasztikusan csökken.

Mi történik, ha rejtett hibát találunk gépben?

Rejtett hiba esetén azonnal értesítjük Önt. A szerelést csak az egyeztetés és a várható kimenetel és plusz költségek elfogadása esetén folytatjuk.

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük