image editor output image1112294770 1692685611081

A laptop szerelés, sztali PC javítasás bizalmi kérdés. Az ügyfél úgy adja át laptopját, asztali számítógépét, hogy kívülről teljesen épnek tűnik, de a felnyitás során szakértőnk sokszor rejtett hibákkal találkozik.

Bár a hibákról azonnal fénykepet készítünk és értesítjük ügyfelünket, mégis úgy tartjuk korrektnek, ha ezek veszélyéről és javításának módjáról emár előzetesen is pontos leírast hiztosítunk.

Laptopok rejtett hibái

Kiszakadt rögzítőpontok

A laptop felnyitásának első lépése a burkolat eltávolítása. A feldapot apró csavarok rögzítik. Ezek a műanyag burkolatba süllyesztett réz anyákhoz csatlakoznak. A laptop használata során, de különösen leejtés következtében a réz anyák kiszakadhatnak a műanyagból, ami a kegtöbb esetben kívülről nem latható, néha viszont a burkolat enyhe mozgásából latható is.

Előfordulási arány: Kb. 40%. A kiszakadt anyák régebbi és ujabb gépekben egyaránt előfordulnak. A régi laptopok esetén a műanyag elhaszbalódasa, az újabbaknál inkább a tervezési hibásnak köszönhetően.

Megoldás: A réz anyákat speciális ragasztóval visszahelyezzük a műanyag burkolatba. Akkor sincs baj, ha 1-2 ponton ez nem sikerül, mert a gép így is stabil marad, csak akkor lehet probléma, ha a kiszakadás kritikus ponton, a zsalu mellett törtenik és az összes rögzítesi pontot érinti. Ilyen esetben a zsalu melletti 2-3 pontból minél többet próbalunk javítani, hogy elkerüljük a laptop kinyitások során fellépő fokozott erő miatti újbóli kiszakadast.

Felpúposodott Li-Polimer akku

A napjainkban hasznalt Lítium Polimer akkumulátor cellák idővel hajlamosak felpúposodni. A jelenség kezdetén kívülről nem látható, de súlyosabb esetben a burkolat szétnyílását eredményezi.

Előfordulási arány: Kb 10%. Az új gépek esetén 4-5 éves korban szinte mindig tapasztalható.

Megoldás: A púpos akkumulátort soha nem helyezzük vissza a gépbe. Ennek oka, hogy az akku cellák ismételt összenyomása azok végleges tönkremenetele mellett komoly veszélyt rejt. Az akkuk ilyenkor a teljes gép sérüléset vagy akár kigyulladásat okozhatják. Az akku cserét, beszerzését ügyfelünkkel egyeztetve akár azonnal el tudjuk végezni.

Hibás csatlakozó, kábel

A felnyitás, szerelés során a belső csatlakozókról oldható módon rögzített kábeleket szedünk le. Bár a csatlakozók rendszerint akár 20-50 oldást is kibírnak, de egy korábbi szakszerűtlen szerelés vagy egyszerűen anyagainak miatt tönkremehetnek.

Előfordulási arány: kb. 5%. Leginkább a szalagkábeleket és a WiFi kártya csatlakozót érinti.

Megoldás: A szalagkabelek esetén kábelcsere, Wifi kártya csatlakozó esetén teljes kártya csere szükséges.

Asztali PC-k rejtett hibái

Asztali PC tápegység csapágy hiba

A régi, poros asztali számítógépeknél a szerelés első lépéseként porszívóval és ecsettel eltavolítjuk a lerakódott szennyeződéseket. A gépház megmozdítása viszont önmagában okozhatja a beállt, elöregedett ventilátor csapágyak rejtett hibájának felszínre hozását. Ilyenkor a tápegyseg ventilátora rezgéssel és hangos működéssel jelzik a hibát.

Előfordulási arány: kb. 10%, elsősorban a gyengébb minőségű és a legalább 5 éves tápegységek esetében.

Megoldás: a csapágy hiba esetén minden esetben javasoljuk a tápegység cseréjét, mert a hibás tápegység nem javítható, és izonytalan működést eredményezhet. Az új, minőségi tápegsséggel megfelelő karbantartás mellett a PC akár további 5-8 évig tovább használható, csere esetén az új táp az új konfigurációban is használható.

Hűtő ventilátor hiba

A tápegységhez hasonlóan a PC ház ventilátorai is érzékenyek a szennyeződésre. Egy poros gépben akár már 3 év elteltével is jelentkezhet ventilátor hiba. A por eltávolítás után adott esetben a ventilátor rezonál, működése hangosabb lesz, vagy leállhat.

Előfordulási arány: 10%, mivel a legtöbb asztali gépben legalább 2-3 ventilátor van.M

Megoldás: a ház ventilátorok működése nem olyan kritikus mint a tápegység működése. Bár javasoljuk a cserét, a legtöbb esetben a rezgő ventilátornál rezgéscsillapító alátét behelyezés, vagy a ventilátor lekötése is elegendő.

Rejtett alaplap hiba

Az alaplaphiba a 6-8 évnél régebbi asztali gépek esetén gyakori probléma. Ilyenkor az alaplap rejtett sérülése vagy egy alkatrész elöregedése okozhat instabil működést. A hiba legbiztosabb előjele az USB portok bizonytalan működése, amikor egy rádugott egeret, billentyűt vagy pendriveot a gép nem mindig ismer fel a gép.

Előfordulási arány: 3-5%, elsősorban 5-6 évnél régebbi alaplapok és fiatalabb gamer alaplapok esetében.

Megoldás: bár az alaplap alkatrész hibái méréssel és alkatrészcserével javithatók, a javítási költség olyan magas, hogy mindig az alaplap, CPU és memóriacserét javasoljuk.

Asztali PC CPU-ra égett hűtőborda

Elsősorban AMD processzoroknal jelentkező rejtett hibát, amikor a rég nem cserélt hűtőpaszta a hő hatására megkövül, és a processzor hűtő eltávolításakor kiszakad a foglalatból.

Előfordulási arány: kb 5%. Leginkább az AM3 és AM4 foglalatok esetében, és ha régen lett cserélve a paszta.

Megoldás: A processzort csavaró irányban leválasztjuk a bordáról.

Asztali PC elhajlott processzor lábak

Az előző hibához és a helytelen CPU behelyezéshez kapcsolódóan jelentkezhet, és szintén nem látható kívülről.

Előfordulási arány: kb 1%. Legtöbbször helytelen CPU betétel vagy kivétel következtében, AMD, vagy más, lábas CPU esetén.

Megoldás: Ha a CPU lábak közül 1-5db van elhajolva, és azok a processzor szélén találhatók, akkor van esély nagyító alatt tűvel visszahajlitani a lábakat. Ha a hajlott lábak belül vannak vagy túl sok ilyen van, a javítás esélye drasztikusan csökken.

Mi történik, ha rejtett hibát találunk gépben?

Rejtett hiba esetén azonnal értesítjük Önt. A szerelést csak az egyeztetés és a várható kimenetel és plusz költségek elfogadása esetén folytatjuk.

Menjen biztosra, bízza gépét a Számítógép Mentő Szakértőjére!

Hívjon most, segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük