Az SSD (Solid State Drive) olyan merevlemez, melyben nincsenek mozgó alkatrészek. Ennek köszönhetően az SSD jól bírja a rázkódást, ütődést, így ideális megoldás laptopokba és külső wincseszterek helyett.

SSD hibák gyakoriság szerint

Hibás szektorok az SSD-n

Nehezen észrevehető hiba, mert az SSD elhasználódáskor a lassulás nem észlelhető. Ilyenkor egy vagy több adattároló szektor először lasabb lesz, majd egyáltalán nem lehet már róla adatot kiolvasni. A lassulás a többi szektorhoz képes akár 100-szoros is lehet, de a használat során ez általában nem tűnik fel. A hibát akkor lehet észlelni, ha pl. a Windows frissítés során már nem tud új adatot írni és a frissítés és a visszavonás is sikertelen.

SSD partíció hiba

Az SSD- tárolt adatok egésze, vagy bizonyos könyvtárak elérhetetlenné válnak. Ha rendszermeghajtó az SSD, akkor a Windows nem tud betöltődni és No Boot Device felirat jelenik meg. Az SSD partíció hiba oka lehet logikai, ami szoftveresen javítható, vagy fizikai elhasználódás, amiko viszont már csak az adatok minél jobb minőségű mentése jöhet szóba javításként.

SSD leégés, vezérlő hiba

Ilyenkor az SSD-t egyáltalán nem látja már a számítógép, vagy az SSD a BIOS-ban ugyan még megjelenik, de betűjelként Windowsban már nem. A javítás itt sem jöhet szóba, és az adatmentés ilyenkor már csak hardveres adatmentéssel oldható meg.

SSD csatlakozó vagy kábel hiba

Ritkán előfordul, hogy a SATA SSD kábele, vagy a csatlakozója érintkezési hibás lesz. A kábel cseréje egyszerű, de a SATA vagy külső SSD USB csatlakozója nehezen vagy egyáltalán nem javítható. Ilyenkor is hardveres adatmentéssel lehet az adatokhoz hozzáférni.

Az SSD típusai

  • SATA SSD: 2,5colos, laptop HDD méretű, olvasási és írási sebessége 500MB/s kürüli.
  • M2 SATA SSD: általában M2 22x80mm-es méretű, olvasási, írási sebessége 500MB/s.
  • M2 PCIe SSD: általában M2 22x80mm-es méretű, olvasási és írási sebessége 3000MB/s feletti.

Létezik PCIe 4.0 M2 SSD, 7000MB/s feletti és PCIe 5.0 M2 SSD 12 000MB/s feletti írási olvasási sebességgel, de ezekhez megfelelő alaplap kell a sebesség kihasználásához.

WIKI aloldalak

Testvér oldalak

Wiki oldak

Aloldak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük